ΔΝΤ: Νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, αργότερα τα αντίμετρα

 
ΔΝΤ: Νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, αργότερα τα αντίμετρα

Ενημερώθηκε: 22/07/17 - 09:05

Μείωση του αφορολόγητου έναν χρόνο νωρίτερα, μετάθεση των αντίμετρων για το 2023, όχι στην επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, «στοπ» στους συμβασιούχους του Δημοσίου, μεγαλύτερη κάλυψη τραπεζών στους πλειστηριασμούς, προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Αν και η έκθεση του ΔΝΤ επιχειρήθηκε να περάσει στα «ψιλά», ως «μια από τα ίδια», η προσεκτική ανάγνωση των διαπιστώσεων, των προβλέψεων και των συστάσεων που περιλαμβάνει, προμηνύει ένα «θερμό» Φθινόπωρο, με αμφίβολα τα χρονοδιαγράμματα της τρίτης αξιολόγησης, καθώς αμφισβητούνται βασικές παραδοχές των όσων ψηφίστηκαν μόλις πριν από ενάμιση μήνα.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται με βεβαιότητα ότι η μείωση θα έρθει το 2019, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, δηλαδή του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ, συνεπάγεται ότι εφεξής θα καλύπτει το 35% των μισθωτών και των συνταξιούχων, έναντι 55% που καλύπτονται αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, το νέο αφορολόγητο θα καλύπτει το 40% του μισθού ενός μέσου εργαζόμενου, αντί 60%, μείωση που σύμφωνα με το Ταμείο δεν είναι αρκετή, καθώς ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στο 22%. Αυτό που τονίζουν οι αναλυτές του Ταμείου είναι ότι αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας πως βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός των φορολογούμενων με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, λόγω της έξαρσης της μερικής και περιστασιακής απασχόλησης, επισήμανση που ανοίγει το «παράθυρο» για νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους θεσμούς αλλά και ο νόμος που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο προέβλεπε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.685 ευρώ (8.636 ευρώ σήμερα) το 2020 και ταυτόχρονη εφαρμογή των αντίμετρων.

Ωστόσο, το Ταμείο με βάση τα δικά του στοιχεία μεταθέτει για το 2023 τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και με τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις του Ταμείου επιβεβαιωθούν, το 2019 αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος, καθώς εκτός των σκληρών φορολογικών μέτρων θα εφαρμοσθούν και τα εργασιακά.

Το ΔΝΤ ζητά ακόμη, όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές αξίες έως τον προσεχή Δεκέμβριο. Προκειμένου όμως να μην μειωθούν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου. Παράλληλα, για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων το Ταμείο ζητεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η διενέργεια πλειστηριασμών να γίνονται με τους ίδιους όρους που γίνονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές μεταξύ ιδιωτών (π.χ. στην εμπορική αξία).

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, το Ταμείο αλλά και η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησαν επανεξέταση των αλλαγών που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Τέλος, ζητείται να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές