Η ανεργία στέλνει τους Έλληνες στη Βρετανία παρά το Brexit

 
Η ανεργία στέλνει τους Έλληνες στη Βρετανία παρά το Brexit

Ενημερώθηκε: 27/09/17 - 10:00

Το ελληνικό «brain drain» συνεχίζει να έχει κατεύθυνση προς την Μεγ. Βρετανία ακόμα και μετά το Brexit και τα προβλήματα που προκύπτουν για τους πολίτες των χωρών της ΕΕ, ενώ και οι Ιταλοί ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, όπως ισχυρίζεται το Bloomberg.

Το Bloomberg επικαλείται τα στοιχεία από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα του Λονδίνου, όπου φαίνεται πως υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία, που υπήρχαν πριν από μία δεκαετία.

Έλληνες

Από τις αρχές του χρόνου ως και τον Ιούνιο του 2017, σχεδόν 15.000 (και 60.000 Ιταλοί) απέκτησαν την πρώτη τους κάρτα ασφάλισης, ένα έγγραφο που τους δίνει το δικαίωμα εργασίας στη Μ. Βρετανία), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13% (και του 2% για τους Ιταλούς) σε ετήσια βάση.

Η αύξηση αυτή, ωστόσο, δεν παρατηρείται ανάμεσα σε κατοίκους άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς κατά την ίδια περίοδο, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώθηκαν κατά 11% και 13% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, Έλληνες και Ιταλοί έρχονται αντίθετοι με την τάση των άλλων πολιτών που προέρχονται άπω χώρες της ΕΕ, όπου στο σύνολό τους παρουσιάζουν μία μείωση της τάξης του 9% στην αναζήτηση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για πολλούς Έλληνες και Ιταλούς τα οφέλη της μετανάστευσης παραμένουν αρκετά περισσότερα σε σύγκριση με το κόστος της αποχώρησης από την πατρίδα τους» αναφέρει ο Τομάσο Φρατίνι, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μιλάνο.

«Το χάσμα συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι μεγάλο και φαίνεται πως αντικατοπτρίζει την ισχνή ανάκαμψη των δύο χωρών. Από την άλλη η Ισπανία γνωρίζει αυτή την εποχή μία άνοδο με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από εκείνους της Βρετανίας» επισημαίνει ο Φρατίνι, ο οποίος συνυπογράφει μία έκθεση του 2014 για τους μετανάστες από χώρες της ΕΕ προς την Βρετανία.

Η αγορά εργασίας στη Βρετανία και το σύστημα της παροχής κοινωνικών επιδομάτων αποτελούσαν εδώ και αρκετό καιρό εξάλλου ένα βασικό ατού για τους κατοίκους που προέρχονται από χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Τα τελευταία 8 χρόνια μέχρι και το 2015, όπου καταγράφηκε το ζενίθ της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία, οι οικονομίες των δύο χωρών συρρικνώθηκαν και εκατομμύρια θέσεις εργασίες χάθηκαν. Αυτή ακριβώς την περίοδο, 257.000 μητρώα ασφάλισης δόθηκαν από τις Βρετανικές αρχές σε Ιταλούς πολίτες και 54.000 σε Έλληνες. Αντίστοιχα, περίπου 266.000 Ισπανοί και 167.000 Πορτογάλοι έκαναν αίτηση για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στις νεαρές ηλικίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε οικονομική ασφυξία οι Έλληνες από την υπερφορολόγηση (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Εμπλοκή και με την επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέο χτύπημα μετά την Nestle! H Unilever πουλάει Άλτις και άλλες ελληνικές φίρμες