Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης εξαιτίας του ΦΠΑ των νησιών

Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης εξαιτίας του ΦΠΑ των νησιών
Ενημερώθηκε: 13/07/18 - 07:35

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας των προηγουμένων ημερών από Αθήνα και Βρυξέλλες ότι το χθεσινό Eurogroup θα ήταν μια τυπική διαδικασία για την χώρα μας, αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες, θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου, αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει πρώτα περικοπές ύψους 28 εκατ. και πάρει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου. 

Η Γερμανία μπλόκαρε χθες την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. προς την Ελλάδα, επειδή η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο πράσινο φως των θεσμών. Μία εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ότι η παράταση επιτεύχθηκε κατόπιν συμφωνίας και ότι θα ισχύει επ' αόριστον.

Για να ξεμπλοκάρει η δόση μέχρι τις αρχές Αυγούστου υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος να δεσμευτεί σε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το μέτρο θα καταργηθεί από την 1/1/2019 και δεύτερον, ότι θα καλύψει τις απώλειες εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέσω άλλων πηγών.

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά», είπε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατ.», οι οποίες σύμφωνα με έγγραφο που είδε η «Κ» θα γίνουν στον τομέα των αμυντικών δαπανών.

Και μάλιστα, ενώ το κόστος για τον προϋπολογισμό (ή το όφελος για τους κατοίκους των 5 νησιών) καταγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στα 16 εκατομμύρια ευρώ για το β΄εξάμηνο φέτος (ή 32 εκατομμύρια για κάθε χρόνο από το 2019 και μετά) της φοροελάφρυνσης, το «πέναλτι» που θα πληρώσει η χώρα για αυτούς τους έξι μήνες που απομένουν ως το 2019 θα φτάσει… στα 28 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτά τα 28 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα περικοπούν «κωδικό προς κωδικό» από κονδύλια και δαπάνες του υπουργείου Άμυνας (έξοδα κίνησης, αναβάθμιση αεροσκαφών κλπ) δηλαδή από χρήματα που προορίζονταν ιδίως για την προστασία και ασφάλεια των 5 ακριτικών νησιών του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) οι κάτοικοι των οποίων θα ωφελούνταν από την θεαματική εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Έχει τη σημασία του επίσης ίσως και ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, μεταξύ άλλων κόβονται και 5 εκατομμύρια από την ετήσια συνδρομή της χώρας προς το ΝΑΤΟ, όταν την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, στις Βρυξέλες, συνεδρίαζαν οι ηγέτες των κρατών –μελών του, και εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός απολάμβανε την ευαρέσκεια των ΗΠΑ και του προέδρου Τραμπ για την πρόσκληση στα Σκόπια και τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της χώρας μας.

Κακά μαντάτα και για συντάξεις

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να μη γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. «Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και για αυτό πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος», ανέφερε ο κ. Σεντένο.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ο. Σολτς χθες από το ευρωκοινοβούλιο, όπου μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα «πλαίσιο εμπιστοσύνης» με την έξοδό της από το πρόγραμμα.