Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Alazosyskevi.gov.gr: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε την αίτηση

 
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών  - Alazosyskevi.gov.gr: Όσα πρέπει να γνωριζετε

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 21/06/22 - 12:47

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Alazosyskevi.gov.gr: Σήμερα Τρίτη (21/3) ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε χθες ότι η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού»

Το ποσό που δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αγοράσει τις συσκευές τους έως τις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Στόχος του προγράμματος είναι η κατανάλωση ανά νοικοκυριό να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Για την επιδότηση δεν θα χρειάζονται δικαιολογητικά παρά μόνο οι κωδικοί του TAXIS και ο αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης. Δικαιούχοι είναι όλοι και όσοι έχουν κύριες αλλά και μη κύριες κατοικίες.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης θα πρέπει να βρίσκονται πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών

Γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που αφορούν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά
R22
R407C
R410A

Ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες
92/75/22.09.92 με εφαρμογή από το 1993
94/2/21.01.94 μ εφαρμογή από το 1995
1060/2010/28.09.10 με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και της βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει
Στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση Στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλαιά συσκευή

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Για να υποβάλλει αίτηση ένα φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να:

διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του, έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Οι αιτήσεις βάσει του ΑΦΜ

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234
23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456
24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678
25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ). Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Ποια είναι τα κριτήρια

Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών
Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι . Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις (3).

Τα στοιχεία του κουπονιού

Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID)
Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)
Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.
Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ