EWG: Σήμερα «κληρώνει» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

 
EWG: Σήμερα «κληρώνει» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Ενημερώθηκε: 06/06/16 - 06:49

Κρίσιμη για την κυβέρνηση η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της πρώτης μεγάλης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης έχοντας στα χέρια τους την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) των δανειστών θα αποφανθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει στο ακέραιο όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί για την αποδέσμευση των πρώτων χρημάτων από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η σημερινή σύγκληση μέσω τηλεδιάσκεψης των εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και σύμφωνα με το καλό σενάριο πρόκειται να εισηγηθούν θετικά για την εκταμίευση της δόσης, μετά τις 20 Ιουνίου.

Θα πρέπει να προηγηθεί η τελική έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και η ψήφιση της συμφωνίας τουλάχιστον από πέντε εθνικά Κοινοβούλια, όπως προβλέπει η νομοθεσία τους.

Στο μεταξύ πρέπει να έχουν εκλείψει και οι τελευταίες ενστάσεις για ορισμένα ζητήματα καίριας σημασίας για τους δανειστές, όπως είναι για παράδειγμα το ακαταδίωκτο της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα έχει πρώτο λόγο στη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες- πέρα από το ακαταδίωκτο- υπάρχουν ακόμα και κάποια άλλα ζητήματα που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα την τελευταία στιγμή όπως είναι:

• H επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού

• H μεταβίβαση του 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ

Όπως μάλιστα ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν δεν υπάρξει κάποια διαβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο, τίθεται και σε κίνδυνο η εκταμίευση των 7,5 δισ.

Ενόψει της συμφωνίας για το νέo Yπερταμείο, οι θεσμοί έχουν ζητήσει την επέκταση της ποινικής ασυλίας σε κάθε εμπλεκόμενο με τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών.

Θέση για το θέμα έλαβε την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά την μεταβίβαση του 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα ποσοστό 6% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος βρίσκεται στην άμεση κυριότητα του δημοσίου και 4% στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Αν και η μεταφορά του 6% στο ΤΑΙΠΕΔ είναι απλή υπόθεση η μεταβίβαση του ποσοστού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν είναι καθώς το 4% αποτελεί περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου. Το Δημόσιο διαθέτει δικαίωμα για επαναγορά των μετοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ωστόσο για να το κάνει θα πρέπει πρώτα να βρει τα χρήματα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία μετόχων του 2008 στην περίπτωση που ένας εκ των συμβαλλόμενων (Δημόσιο και Deutsche Telekom) σκοπεύει να μεταβιβάσει μετοχές, οφείλει να προσφέρει προς πώληση τους τίτλους αυτούς ή τα σχετικά δικαιώματα πρώτα στον έτερο συμβαλλόμενο, ο οποίος αν αρνηθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση προς οποιονδήποτε τρίτο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία μετόχων παραμένει σε ισχύ για όλο το διάστημα κατά το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στον ΟΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η θετική απόφαση του EuroWorking Group θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά της άλλης μεγάλης επιδίωξης της κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την επαναφορά του waiver των ελληνικών ομολόγων, ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες.

Στην κυβέρνηση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει σχετική απόφαση, ενώ αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο πρέπει να «τρέξει» και άλλα εκκρεμή ζητήματα όπως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020 που θα πρέπει να περιλαμβάνει στόχους- μέτρα που θα διασφαλίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η κυβέρνηση μέσω στελεχών της επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται για ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν των 5,8 δισ. ευρώ που θέσπισε μέσω των εφαρμοστικών η Βουλή. Και επισημαίνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθούν από την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και από την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Ωστόσο, μένει να φανεί αν τα μέτρα επαρκούν, αν θα χρειαστεί να διατηρήσει παρεμβάσεις «έκτακτης» φύσης και αν θα παραμείνει ανενεργός ο «κόφτης» των δαπανών που ενεργοποιείται επισήμως από το 2017 και ανεπισήμως από τον Σεπτέμβριο (μέσω της έκθεσης που θα καταθέσει το νέο Δημοσιονομικό Συμβούλιο).

Την ίδια ώρα, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ινστιτούτου, δήλωνε ότι οι δανειστές θα επανέλθουν το Σεπτέμβριο - στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης - πιέζοντας για αλλαγές στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα πρέπει τα σωματεία να στηρίξουν την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση που θα γίνει.

Ως γνωστό στο μέτωπο των εργασιακών οι δανειστές ζητούν περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, εφαρμογή βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) χωρίς ποινικές η άλλες ευθύνες για τους εργοδότες .