Η ακτινογραφία των νέων μέτρων. Βάζει πλάτη στην ακρίβεια η επιδότηση καυσίμων;

 
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 17/03/22 - 12:26

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Στοχευμένα και εντός δημοσιονομικών ορίων, τα νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.

Αυξάνεται 80% η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο, “έρχονται” ενισχύσεις στους οικονομικά ευάλωτους, μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα και ειδικότερα μέτρα για αγρότες, επιχειρήσεις,νησιωτικές περιοχές.

Ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται στην θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων φυσικών προσώπων, καθώς “την βλέπουμε” για πρώτη φορά. Η επιδότηση, “κλείδωσε” στα 22 λεπτά/ανά λίτρο για maximum 60 λίτρα τον μήνα βενζίνης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για 3 μήνες, άρα η επιδότηση ανέρχεται σε 13,2 ευρώ ανά μήνα.

Με δεδομένο ότι η τιμή βενζίνης ανά λίτρο αυτή την στιγμή είναι 2,10 ευρώ και έστω ότι παραμείνει στα ίδια επίπεδα, για 180 λίτρα θα πληρώνουμε 378 ευρώ. Με την επιδότηση 22 λεπτά/ανά λίτρο η ελάφρυνση θα είναι 39,6 ευρώ.

Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να καλύψει στο 100% τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα ,έστω και εάν το ύψος της επιδότησης καυσίμων είναι μικρό και πως εντάσσονται στην επιδότηση και οι ιδιοκτήτες ταξί. Θετικό είναι επίσης, το γεγονός ότι αυξάνεται η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και στις επιχειρήσεις και μάλιστα δίνεται έμφαση στην στήριξη των ΜμΕ.

Στον αντίποδα, τα εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούσαν να είναι πιο διευρυμένα ώστε να στηριχθούν περισσότεροι. Ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι, αν θα λάβουν επιπλέον επιδότηση εκείνοι που έχουν παραπάνω από ένα αυτοκίνητο στο όνομα τους όμως το χρησιμοποιούν άλλοι. Μπορεί να έχουν ένα όχημα που κινούν οι ίδιοι και ένα το οποίο έχουν μόνο “στα χαρτιά” καθώς το χρησιμοποιούν άλλα μέλη της οικογένειας τους πχ τέκνα. Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί,διότι κάθε άτομο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μπορεί να λάβει επιδότηση καυσίμων, μόνο για ένα όχημα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, θα ήταν καλό να διευρυνθούν ανά κλάδο. Όπως οι ενισχύσεις είναι πιο γενναιόδωρες σε ευάλωτα νοικοκυριά, έτσι θα έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες σε ευάλωτους οικονομικά κλάδους. Μέχρι τώρα μόνο στον αγροτικό τομέα έχουμε πρόσθετα μέτρα.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια