Η αναδιοργάνωση της Novartis και η έμφαση στο CSR

 
Η αναδιοργάνωση της Novartis και η έμφαση στο CSR

Ενημερώθηκε: 21/06/23 - 14:58

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος Ready for Work @ Life Sciences από τον οργανισμό Women On Top με την υποστήριξη της Novartis Hellas και την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου δημοσιογραφική εκδήλωση στην Οικία του Πρέσβη της Ελβετίας.

O Stefan Estermann, Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τόνισε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα γίνονται καλύτερα καθώς και ότι η Ελλάδα βγήκε από μια βαθιά οικονομική κρίση. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελβετία έχει σημαντική οικονομική παρουσία στην Ελλάδα καθώς επίσης και ότι η Ελβετία έχει σημαντικό φαρμακευτικό κλάδο. «Σήμερα ο κλάδος των φαρμάκων και οι επιστήμες υγείας είναι κύριοι μοχλοί καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής αξίας». Τόνισε επίσης «η έρευνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και την εύρεση καλύτερων θεραπειών, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και ευγενή καθήκοντα που μπορώ να φανταστώ, καθώς μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά όχι μόνο για τα άτομα, αλλά και για τις οικογένειες και τους συγγενείς τους. Γι' αυτό χαιρετίζω τις προσπάθειες της Novartis να εμπνεύσει τις γυναίκες να ακολουθήσουν μια καριέρα στις βιοεπιστήμες και να τις προετοιμάσει να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους σε αυτόν τον τομέα». Τέλος ανέφερε ότι οι ίσες ευκαιρίες και η διαφορετικότητα είναι σημαντικές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, Κώστας Παπαγιάννης αναφερόμενος στην στρατηγική της εταιρείας τόνισε ότι η καινοτομία, η ποιότητα, η συνεργασία, η απόδοση και η ενθάρρυνση είναι αξίες που διέπουν την κουλτούρα της εταιρείας και την βοηθούν να υλοποιήσει την στρατηγική της. «Πρόσφατα κάναμε μια μεγάλη αναδιοργάνωση προκειμένου να γίνουμε μια πιο ευέλικτη εταιρεία και να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες. Η καρδιολογία, η ογκολογία, η ανοσολογία, η νευρολογία, η αιματολογία είναι οι κατηγορίες στις οποίες εστιάζουμε. Παρόλο που λέμε για εστίαση, παραμένει το αποτύπωμά μας ευρύ και αυτό είναι που μας ενθαρρύνει να βρίσκουμε λύσεις και φάρμακα για αυτές τις κατηγορίες». Τόνισε επίσης ότι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου στην Ελλάδα είναι τα καρδιολογικά συμβάντα και ο δεύτερος είναι η ογκολογία. «Για αυτό που είμαστε πάρα πολύ περήφανοι στην Novartis είναι ότι επενδύουμε σε νέες πλατφόρμες, σε πιο σύνθετες μορφές θεραπείας που είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν, αλλά είναι αυτές που θα καλύψουν την ιατρική ανάγκη και την ανάγκη του ασθενούς». Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία έχει παρουσία σε 140 χώρες και ότι εστιάζει στο να έχουν οι ασθενείς το φάρμακο ανεξάρτητα από το που βρίσκονται. «Στην Ελλάδα, μιλάμε για 3εκατ. ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπείες Novartis. Το όραμά μας είναι να δημιουργούμε αξία στην κοινωνία πέρα των φαρμάκων που αναπτύσσουμε καθημερινά».

Η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Engagement (C&E) για τη Novartis στην Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης (SERCE Lead) ανέφερε ότι η εταιρική ευθύνη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας. « Η εταιρική υπευθυνότητα για την Novartis έχει πέντε πυλώνες. Φροντίδα για τους Ανθρώπους, Φροντίδα για το Περιβάλλον, Φροντίδα για τους Ασθενείς, Υποστήριξη των Τοπικών Κοινωνιών και Εταιρικός Εθελοντισμός». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 60% των εργαζομένων της εταιρείας είναι γυναίκες και ότι το 58% από αυτές κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις. «Τα θέματα διαφορετικότητας είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα και της μητρικής εταιρείας, το 2023 η Novartis ήταν στον δείκτη Bloomberg για την διαφορετικότητα και την ισότητα και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε υλοποιήσει και τις δεσμεύσεις μας για εξισορρόπηση αναγκών μεταξύ ανδρών-γυναικών και ισότιμες ευκαιρίες στις γυναίκες στο ΔΣ και σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις».

Η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου Co-Founder του Women on Top ανέλυσε το πρόγραμμα Ready for Work, το οποίο αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχολησιμότητας για νέες γυναίκες. Ανέφερε μεταξύ άλλων «το Ready for Work που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Novartis Hellas, ήταν το πρώτο που εστίασε σε γυναίκες που είτε σπουδάζουν Life Sciences είτε μόλις έχουν αποφοιτήσει. Είναι δύσκολο το πεδίο αυτό, είναι ένα πεδίο που οι γυναίκες υποεκπροσωπούμαστε». Τόνισε μάλιστα ότι μετά από συζήτηση με την Novartis Hellas, ενσωματώθηκαν στο προγράμματα δύο νέες θεματικές: α) Πώς παρουσιάζω δεδομένο με επιδραστικό τρόπο και β) πώς μπορώ να λύνω προβλήματα αποτελεσματικά. Τέλος αναφέρθηκε στην σημασία του mentoring και στο γεγονός ότι το 80% από τις συμμετέχουσες του προγράμματος δήλωσε ότι το mentoring τις βοήθησε να ξεκαθαρίσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι οικονομική Αναλύτρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Tags