Η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο

 
Η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο

Ενημερώθηκε: 14/03/17 - 13:06

Η δεύτερη αξιολόγηση του Προγράμματος αναμένεται να δείξει το μέλλον για την οικονομία της χώρας που βλέπει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να "ματώνουν" την τελευταία 8ετια. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης που έχουν συντελέσει στη καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης έχουν οδηγήσει στη πιθανότητα ενός νέου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Κανείς δεν γνωρίζει αν είναι έτοιμη να τζογάρει αναμένοντας τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και μια πιθανή νίκη του Μάρτιν Σουλτς έναντι της Άνγκελα Μέρκελ. Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε ακόμη μια υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου και σε ένα ενδιάμεσο Μνημόνιο.

ΕΕ και ΔΝΤ δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τις διαφορές τους σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ελληνικό χρέος. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες δέσμες μέτρων για το 2019 με αντάλαγμα νέες υποσχέσεις για το χρέος που θα ισχύσουν μετά το 2018, και την εισόδο του ΔΝΤ με 6 δισ. Δολάρια στο υπάρχον Πρόγραμμα. Παράλληλα η Ελλάδα θα μπορέσει να εισέλθει στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλαρώσης της ΕΚΤ, αφήνοντας ελπ΄θδα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Με την κυβέρνηση να δείχνει διστακτική να περάσει νέα μέτρα μέχρι το τέλος Ιουνίιου, το παιχνίδι μεταφέρεται στην πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο και αγγίζουν τα 6,3 δισ. Ευρώ. Το ζήτημα είναι η στάση των Ευρωπαίων όπου ή θα απαιτήσουν νέα μέτρα μέσα στα "μπάνια του λαού" ή θα ζητήσουν την υπογραφή της Ελλάδας σε νέο Μνημόνιο υπ'αριθμόν 4.

Το πιθανότερο είναι ότι το ΔΝΤ θα είναι ήδη εκτός αλλά το νέο αυτό πρόγραμμα θα είναι πολύ χειρότερο από το Μνημόνιο "γέφυρα" με τη συμμετοχή του Ταμείου όπως έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο πρόεδρος του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οριακή αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο

Νέα κατρακύλα των μισθών στην Ελλάδα

7 στους 10 Έλληνες είναι μακροχρόνια άνεργοι