Η Ελλάδα γερνά! Στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα ο τόπος μας

Η Ελλάδα γερνά! Στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα ο τόπος μας
Ενημερώθηκε: 25/08/16 - 23:35

Κάθε άλλο παρά ευοίωνα για το μέλλον της Ελλάδας είναι τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη 10άδα της λίστας με τις χώρες που διαθέτουν τον πιο γηρασμένο πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση. Ακόμα χειρότερα, οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων που είναι πάνω από 60 ετών, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία και η Σουηδία.

Μία θέση πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Βουλγαρία και η λίστα με τις 10 πιο «γηρασμένες» χώρες κλείνουν η Πορτογαλία, η Κροατία και τα Channel Islands, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Καταρχάς, δεν ανανεώνεται το έμψυχο δυναμικό, το οποίο παράγει πλούτο.

Δεύτερον, η παρουσία μεγάλου αριθμού συνταξιούχων, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, επιβαρύνει το σύστημα υγείας με υπερβολικό κόστος, καθώς οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα.

Τρίτον, οδηγεί το συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταδιακή κατάρρευση, καθώς τα έσοδα δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Σύμφωνα με το ρυθμό των γεννήσεων, το 2050, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο αριθμός των ανθρώπων που θα είναι άνω των 65 ετών, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προτείνει δράσεις για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά και να ανανεωθεί τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός των χωρών.

Η Κίνα αντιμετώπιζε ανάλογο πρόβλημα λόγω και της απαγόρευσης δεύτερου παιδιού ανά ζευγάρι. Με απόφαση της κυβέρνησης πριν από λίγους μήνες, επετράπη η γέννηση δεύτερου παιδιού, με αποτέλεσμα να καταγραφεί εκρηκτική άνοδος των γεννήσεων. Υπολογίζεται πως την επόμενη δεκαετία, ο πληθυσμός της χώρας θα ανανεωθεί κατά 45 εκατ. νέους ανθρώπους.