Η επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας και τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

 
Η επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας και τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ενημερώθηκε: 17/04/22 - 23:43

Τέλη του μήνα “κλειδώνει” η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο νέος κατώτατος, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1 Μαΐου και η αύξηση όλα δείχνουν ότι θα είναι γενναία. Το αρχικό σενάριο για αύξηση κατά 2% έχει αντικατασταθεί με το σενάριο για αύξηση η οποία θα κινηθεί μεταξύ 6-7 %. Δηλαδή, ο νέος κατώτατος πρόκειται να κυμανθεί από 703 ευρώ έως 716 ευρώ.

Η άνοδος του κατώτατου μισθού την δεδομένη στιγμή, είναι ένα εργαλείο αντιστάθμισης των πληθωριστικών πιέσεων. Σκοπός είναι να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών ώστε να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Παρά την αύξηση των μισθών, δυστυχώς όλα δείχνουν πως πάλι δεν θα μένουν χρήματα στην άκρη καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις πρόκειται να συνεχιστούν.

Ακόμη και αν ο κατώτατος μισθός, ήταν 900 ευρώ τα μηνιαία πάγια έξοδα ενός νοικοκυριού κατά μέσο όρο σήμερα είναι μεγαλύτερα. Πως να μην είναι άλλωστε όταν η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε. Πόσο μάλλον τώρα που το ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζει το ράλι του με αύξηση 79,3% τον Μάρτιο του 2022 συγκριτικά με το 2021.

Σε κάθε περίπτωση όταν μιλάμε για αυξήσεις σε μισθούς είναι ένα μέτρο με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία.

Το δυσμενές σενάριο

Αυτή την στιγμή υπάρχει κλιμάκωση στο μέτωπο του πολέμου. Η αβεβαιότητα συνεχίζεται και το σενάριο για τερματισμό των εχθροπραξιών, δεν φαίνεται πως θα επιτευχθεί άμεσα. Η μια χώρα μετά την άλλη βάζει απαγορεύσεις στις εξαγωγές βασικών αγαθών και η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σαγκάη, η οποία συνεπάγεται “πάγωμα” της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, φέρνει νέα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Όλα τα παραπάνω αν συνεχιστούν θα πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό.

Η λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θεωρείται δεδομένη είτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε εθνικό. Θετικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει και μια σειρά βασικών επιδομάτων όπως πχ το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και ανησυχητικά σημεία όπως πχ αν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις “να σηκώσουν” το βάρος των υψηλότερων εργοδοτικών εισφορών. Για αυτό και βλέπουμε ότι ορισμένοι φορείς όπως ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ πιστεύουν ότι πρέπει να είναι μικρότερη ηαύξηση, περίπου 3- 4%. Ένας άλλος κίνδυνος που μπορεί να προκύψει στην αγορά εργασίας σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος,είναι η αντικατάσταση προσλήψεων κανονικής απασχόλησης με μερική απασχόληση, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην παραγωγικότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ