Η έξοδος στις αγορές με τσιμπημένο επιτόκιο και το βαρόμετρο για την επενδυτική βαθμίδα

 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερώθηκε: 19/04/23 - 18:19

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Σημαντική  είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τα δημόσια οικονομικά μας. Το μενού είναι πλούσιο και περιλαμβάνει έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο (η οποία ήδη πραγματοποιήθηκε), έκθεση αξιολόγησης  της χώρα μας από τον οίκο Standard and Poor’s καθώς και την  δημοσίευση από την Eurostat των στοιχείων της εκτέλεσης  του προϋπολογισμού 2022.

Αναφορικά με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, θα λέγαμε ότι πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με την ζήτηση μάλιστα να είναι πενταπλάσια του επιθυμητού ποσού άντλησης. Αναφορικά με το επιτόκιο αυτό διαμορφώθηκε στο 4,31% δηλαδή ελαφρώς τσιμπημένο έναντι του 4,25%  που είχε η έκδοση 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου. Το επιτόκιο διαδραματίζει καταλυτικόρόλο σε μια έξοδο στις αγορές. Όσο πιο μικρό είναι το επιτόκιο, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος  δανεισμού της χώρας. Δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, της τραπεζικής κρίσης που μεσολάβησε και του γεγονότος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, θα περίμενε κανείς τα επιτόκια δανεισμού να είναι αισθητά πιο πάνω, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στην έκδοση πενταετούς ομολόγου του Μαρτίου, το επιτόκιο διαμορφώθηκε χαμηλότερα, στο 3,92%.

Όσον αφορά την έκθεση του οίκου Standard & Poor's την Παρασκευή 21 Απριλίου για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, οι απόψεις ποικίλουν αναφορικά με το εάν o S&P θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι εντός του 2023 η αναβάθμιση θα επιτευχθεί, με την Ελλάδα να είναι σε ετοιμότητα για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ωστόσο το timing είναι αυτό που αφήνει σε αναμμένα κάρβουνα το οικονομικό επιτελείο καθώς όσο πιο γρήγορα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο γρήγορα “θα έρθει” η αποκλιμάκωση των επιτοκίων άρα και του κόστους δανεισμού τόσο της χώρας όσο και των ιδιωτών από το τραπεζικό σύστημα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Το σενάριο αναβάθμισής μας πριν από τις εκλογές - αν και λιγότερο πιθανό, σκεπτόμενοι οικονομικά  – θα έδινε άλλον αέρα στην κυβέρνηση για την εκλογική αναμέτρηση. 

Bαρόμετρο για το πότε θα έρθει η αναβάθμιση, είναι η ανακοίνωση από την Eurostat την Παρασκευή των στοιχείων για την ανάπτυξη και το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τοέλλειμμα προς μηδενικό για το 2022, κάτι το οποίο εάν επιβεβαιωθεί και από την Eurostat είναι πιθανό να επισπεύσει την αναβάθμισή μας.  

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο οικονομικού κύκλου από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά από παρατεταμένη ύφεση, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης για αυτό και όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις. Ωστόσο το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι δύσκολο, επηρεάζοντας ευαίσθητους τομείς της ελληνικής οικονομίας, απαιτώντας προσεκτικούς δημοσιονομικούς χειρισμούς. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ