Η φτωχοποίηση και το τέλος της εργασίας

 
 Η φτωχοποίηση και το τέλος της εργασίας

Ενημερώθηκε: 14/12/16 - 22:23

Η φτωχοποίηση της Ευρώπης είναι μία πραγματικότητα. Αυτό είναι λίγο ως πολύ γνωστό, εκείνο όμως που προκαλεί ταυτόχρονα έκπληξη και τρόμο είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο αριθμός των φτωχών Ευρωπαίων. Πριν το ξέσπασμα της κρίσης το ποσοστό των φτωχών παρέμενε για πολλά χρόνια στο 16,5% περίπου. Δύο χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους, το 2012, το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 16,8 τοις εκατό και το 2014 τινάχτηκε στο 17,2 τοις εκατό.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς οι ευρωπαίοι γυρνούν σχεδόν ένα αιώνα πίσω με ρυθμό 1% περίπου τον χρόνο. Και το χειρότερο απο όλα είναι ότι πλέον στα αυτιά των ευρωπαίων ηγετών η έννοια «κοινωνική Ευρώπη» ηχεί σαν το ανέκδοτο με «...τον Τοτό».

Η παγκοσμιοποιημένη φτώχεια τείνει να γίνει καθεστώς. Στις ΗΠΑ, η αύξηση του ποσοστού της φτώχειας, είναι σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα. Απο 23,8% που ήταν το 2005 έφθασε στο 24,6% το 2012 και καλπάζει. Αποτέλεσμα; Σήμερα, το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού που χαρακτηρίζεται ως φτωχό κατέχει μόλις δύο τοις εκατό του παγκόσμιου εισοδήματος.

Όπως επισημαίνουν πολλοί οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι μία απο τις βασικές αιτίες για την αύξηση της φτώχειας στις αναπτυγμένες χώρες είναι οι κατακλυσμιαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας. Πλέον οι θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά και έχουν παραχωρήσει την θέση τους σε θέσεις μειωμένης απασχόλησης και κουτσουρεμένων δικαιωμάτων, που παρέχουν εισόδημα χαμηλότερο απο το 60% του κατα κεφαλή εισοδήματος.

Αλλά και η ψηφιακή οικονομία έχει την συνεισφορά της. Η άνοδος του διαδικτύου, στο οποίο ανταλλάσσονται τρισεκατομμύρια δολάρια, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων δημιουργούνται με λίγους ή χωρίς καθόλου εργαζομένους μεσαίας ειδίκευσης ή χειρώνακτες. Έτσι, η Alphabet Inc., ιδιοκτήτρια της Google και η πιο πολύτιμη επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, απασχολεί 61.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επόμενη πιο πολύτιμη εταιρεία, η Apple, απασχολεί 76.000 άτομα στην χώρα.

Αντίθετα, στο αποκορύφωμά της, η General Motors είχε 618.365 εργαζόμενους στις ΗΠΑ. Ακόμη και η Airbnb με συνολικά 1.600 εργαζόμενους έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, δεν είναι πλέον απαραίτητο να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που φτιάχνει πράγματα ή παρέχει υπηρεσίες για να δημιουργηθεί αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην λεηλασία της ανθρώπινης εργασίας θα πρέπει να προστεθεί και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης.

Σήμερα, η πραγματικότητα είναι, ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν ώς αποτέλεσμα τα συστήματα πρόνοιας να μη είναι σε θέση να ανακόψουν την αύξηση της φτώχειας.

premium.paratiritis.gr

ΠΗΓΗ :

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Bloomberg: «Νάρκη» από ESM-Αναστέλλει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος λόγω "13ης σύνταξης"

Τσίπρας: Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό

Μαξίμου: Η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος

Έγγραφο "φωτιά": Η κυβέρνηση αποδέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018!