Ιστορική απόφαση! Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια προβληματική χώρα

 
Ιστορική απόφαση! Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια προβληματική χώρα

Ενημερώθηκε: 25/09/17 - 13:04

Συνεχίζεται η άνοδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς έπειτα από οκτώ χρόνια υπαγωγής της χώρας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες που προβλέπονται για τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ ανακοίνωσε την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία.

ΑΕΠ

Επιβεβαιώνεται έτσι και επίσημα ότι το έλλειμμα της χώρας είναι τώρα κάτω από το 3% του , την τιμή αναφοράς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ελλάδας

«Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της είναι πολύ καλύτερα διαμορφωμένα και η σημερινή απόφαση είναι θετική», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ σημειώνεται πως από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά και το 2016 μετετράπη σε πλεόνασμα 0,7%.

Παρότι προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι, αναφέρει επίσης το Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται επίσης να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και ότι εφεξής θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφέρεται επίσης ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» και ότι θα υφίσταται παρακολούθηση και μετά το πρόγραμμα.

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξηγεί ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».

Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι ισχύουν όσα αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο, ότι θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο και η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Επισημαίνει, ωστόσο, την ανάγκη «να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία «πηγαίνει καλύτερα», αλλά προσθέτει ότι «προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά τα μνημόνια

Ο νέος ΦΠΑ εκτοξεύει το κόστος ζωής στα νησιά

Ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ