«Καμπανάκι» Στουρνάρα για... τρίτη αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις!

 
«Καμπανάκι» Στουρνάρα για... τρίτη αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις!

Ενημερώθηκε: 16/10/17 - 22:09

To «καμπανάκι» κρούει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για εντατικοποίηση των προσπαθειών που αφορούν τόσο στην τρίτη αξιολόγηση όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης του βιβλίου των Παν. Λιαργκόβα και Χρ. Παπαγεωργίου, ο κος Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

«Η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων», τονίζει.

ΑΕΠ

Ελλάδα

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον.

Στον αντίποδα, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί οικονομικής εξισορρόπησης εντός της ευρωζώνης και να λειτουργούν συμμετρικά και για τις χώρες-μέλη με ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο και για τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα. Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών), ότι τηρούνται τα όρια που προβλέπονται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ιδιαίτερα στις χώρες-μέλη που συσσωρεύουν μεγάλα και συνεχή πλεονάσματα.

Για να λειτουργεί η νομισματική ένωση αποτελεσματικά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να είναι πέρα από -3% ως και +5% του ΑΕΠ. Υπάρχουν σήμερα χώρες που έχουν 7% του επί 7 με 8 χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα, όπως η .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρφιά Στουρνάρα σε κυβέρνηση για επενδύσεις και ιδιωτικοποιησείς