"Κανόνι" της ασφαλιστικής εταιρείας Enterprise

"Έσκασε" η ασφαλιστική Enterprise
Ενημερώθηκε: 23/07/16 - 19:41

Στον αέρα βρίσκονται 142.000 ασφαλισμένοι της εταιρείας Enterprise Insurance Company, η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα με αντιπρόσωπο την Enterprise Hellas για τον κλάδο του αυτοκινήτου. Η Τράπεζα της Ελλάδος ειδοποιήθηκε από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γιβραλτάρ, εκεί δηλαδή όπου είναι η έδρα της εταιρείας, ότι αποφάσισε την παύση πληρωμών, εν όψει διορισμού προσωρινού εκκαθαριστή στην εταιρεία, καθώς αυτή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις φερεγγυότητας.

Τώρα, οι 142.000 ασφαλισμένοι καλύπτονται μόνο από το Επικουρικό Κεφάλαιο και για ένα μήνα.

Πέραν αυτού όμως, οι παρενέργειες γίνονται ακόμη πιο έντονες από την είδηση ότι υπεύθυνη για την κάλυψη της ζημιάς είναι η ασφαλιστική αγορά του Γιβραλτάρ. ΠΙο συγκεκριμένα, τις πιθανές ζημιές των ΕΠΥ εγγυάται η ασφαλιστική αγορά της χώρας προέλευσης με το 0,5% της ασφαλιστικής παραγωγής της χώρας αυτής.

Επομένως, το Ελληνικό Επικουρικό Κεφάλαιο θα είναι αυτό που θα πληρώσει αρχικά τη ζημιά και στη συνέχεια θα ζητήσει το ποσό της ζημιάς από τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από το 0,5% της παραγωγής του Γιβραλτάρ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του Γιβραλτάρ εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρή, επομένως υπάρχει βάσιμος φόβος ότι η είσπραξη ενός τόσο μεγάλου ποσού είναι αβέβαιη τόσο ως προς το ποσό όσο και ως προς το χρόνο.

Επίσης ένα ακόμη μείζον θέμα που τίθεται επιτακτικά είναι αυτό της Εποπτείας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «θα πρέπει να εξετάσουμε άμεσα το θέμα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς και της στάσης που θα πρέπει να τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε ότι αφορά την ανεξέλεγκτη επέκταση των ΕΠΥ. Οι ζημίες που κινδυνεύει να φορτωθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι μεγάλες και αυτό σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους Έλληνες πολίτες που δεν ευθύνονται στο παραμικρό».

H Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γιβραλτάρ (Gibraltar Financial Services Commission – GFSC) ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αποφάσισε σήμερα να λάβει μέτρα κατά της ασφαλιστικής εταιρίας Enterprise Insurance Company Plc.

Τα μέτρα αφορούν την απαγόρευση έκδοσης νέων συμβολαίων και την παύση πληρωμών, εν αναμονή της κατάθεσης αίτησης για διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή στην εταιρία. Η Enterprise Insurance Company Plc εδρεύει στο Γιβραλτάρ και δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα.