"Καρφί" Στουρνάρα: Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από την έξοδο στις Αγορές

 
"Καρφί" Στουρνάρα: Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από την έξοδο στις αγορές

Ενημερώθηκε: 07/10/16 - 21:38

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληγεί από το Brexit, καθώς η έκθεση της Οικονομίας της στη Μ. Βρετανία δεν είναι ιδιαίτερη, εξαιρουμένου του τουριστικού τομέα. Και στον τομέα αυτό όμως, δεν προμηνύεται καμία καταστροφική επίπτωση από την υποτίμηση της στερλίνας, η οποία έχει ήδη επιφέρει μία επίπτωση.

Όπως εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ Γ, η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά δεν θα πλήξει τις Οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης στο βαθμό που αναμενόταν αρχικά, και θα είναι η Μ. Βρετανία αυτή που κυρίως θα υποφέρει.

Υποδηλώνοντας ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα των επικείμενων διαπραγματεύσεων της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διαμόρφωση των νέων εμπορικών τους σχέσεων μετά το Brexit, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες. Φαίνεται όμως ότι το αποτέλεσμα για τις Οικονομίες της ευρωζώνης θα είναι πολύ ηπιότερο από το αρχικώς αναμενόμενο και φοβάμαι ότι το μεγαλύτερο κόστος θα πληρώσει η Οικονομία της Μ. Βρετανίας".

Για την Ελλάδα, η οποία παλεύει να εξέλθει της εξαετούς ύφεσης και ύστερα από μία βαθιά δημοσιονομική κρίση που ταλαιπώρησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η επίπτωση του Brexit θα γίνει μετά βίας αισθητή. Η Οικονομία της Ελλάδας δεν έχει μεγάλη έκθεση στη Ν. Βρετανία, εκτός του τουριστικού τομέα. Η επίπτωση από την υποτίμηση της βρετανικής λίρας που είχε ήδη αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό, δεν προδιαγράφει κανένα καταστροφικό αποτέλεσμα για το μέλλον, όπως εκτιμά ο κ. Στουρνάρας.

Στη συνέντευξη επισημαίνεται η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, και ειδικότερα ότι "είναι η ώρα η ευρωζώνη να δεσμευτεί ρεαλιστικά για ελάφρυνση του χρέους όπως είχε δεσμευτεί να το πράξει από τον Νοέμβριο του 2012". Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοικητή της ΤτΕ, θα ήταν δίκαιο δεδομένης της τεράστιας αναδιάρθρωσης στην οποία έχει υποβληθεί η ελληνική Οικονομία. Όπως επισημαίνεται, ο Γ. Στουρνάρας έχει μιλήσει για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία ενδεχομένως θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων και της περιόδου μέσα στην οποία θα πρέπει να γίνουν οι αποπληρωμές.

Αναφέρεται επίσης η θέση του κ. Στουρνάρα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα ήταν επ΄ωφελεία όχι μόνο του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά και των ίδιων των δανειστών της χώρας. "Αν και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018, αυτός ήταν πολύ φιλόδοξος. Το να μειωθεί λίγο ο στόχος αυτός, θα είναι καλύτερο για την ανάπτυξη", αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας και το πρόγραμμα εξυγίανσης για την Ελλάδα "ως πολύ επαχθές φορολογικά επί του παρόντος".

Στη συνέντευξη επισημαίνεται ότι παρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και των δομικών μεταρρυθμίσεων, ο Γ. Στουρνάρας -ο οποίος είχε "κοντραριστεί" συχνά με την κυβέρνηση στο παρελθόν-, εκτιμά ότι η τελευταία είναι περισσότερο δεσμευμένη, τελευταίως, στις ιδιωτικοποιήσεις.

"Θα ήθελα να δω περισσότερους υπουργούς να δεσμεύονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την αξιοποίηση της γης και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μέσα από την κατάλληλη νομοθέτηση. Αυτό θα αποτελούσε καταλύτη για υψηλότερη ανάπτυξη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά πως βρίσκεται ακόμη μακριά. "Η χώρα θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει άλλη μία αξιολόγηση των οικονομικών της πολιτικών και να διεκπεραιώσει μία ή δύο ακόμη ιδιωτικοποιήσεις", αναφέρει.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα αναμένει και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (πραγματοποιεί αγορές 80 δισ. ευρώ μηνιαίως). Η συμμετοχή αυτή θα σημάνει και αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο εμμέσως θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, βοηθώντας την οικονομικά.

"Αν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός του 2016, πιστεύω ότι θα μπορεί να γίνει συζήτηση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους", καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: H σύζυγος του Γ. Στουρνάρα κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο

Ο Στουρνάρας ξεσκεπάζει τη μεγάλη απάτη του Σημίτη για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ