Λαγκάρντ: Τώρα η συζήτηση για χρέος και μέτρα – Αναξιόπιστα τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

 
Λαγκάρντ: Τώρα η συζήτηση για χρέος και μέτρα – Αναξιόπιστα τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 06/05/16 - 16:49

Οι Financial Times δημοσιοποίησαν πριν από λίγο την επιστολή που έστειλε η Κ. Λαγκάρντ προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζητάει να συζητηθούν τώρα τόσο η ανακούφιση του ελληνικού χρέους όσο και τα νέα μέτρα, απειλώντας ευθέως με αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Στην επιστολή της η Λαγκάρντ ζητάει λιγότερη λιτότητα για την Ελλάδα, καθώς αναφέρει πως είναι ουτοπικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018. Ταυτόχρονα απορρίπτει πως το ΔΝΤ δημιουργεί προβλήματα στην επίτευξη συμφωνίας και την ίδια ώρα χαρακτηρίζει ως ανεδαφικές τις ελληνικές προτάσεις για τα έκτακτα μέτρα.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

ΔΝΤ: Εδώ και τώρα η συζήτηση για το χρέος

Σε μια επιστολή προς όλους τους 19 υπουργούς που στάλθηκε την Πέμπτη το βράδυ και εξασφάλισαν οι Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής του Ταμείου λέει ότι οι «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για να βρεθούν οι ύψους 3 δισ. ευρώ «προληπτικές» περικοπές προϋπολογισμού, οι οποίες κρατούν για ένα μήνα έχουν γίνει άγονες και η ανακούφιση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα ή υπάρχει ρίσκο να μην συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένά [οικονομικές μεταρρυθμίσεις] μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα», γράφει η Λαγκαρντ. «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement) είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν».

Το ΔΝΤ έχει δεχτεί έντονη κριτική από την Αθήνα όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα κατηγορούν τον Π. Τομσεν, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, για υπεβολικές απαιτήσεις λιτότητας που εμποδίζουν μια συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ.

Αλλά η επιστολή Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας (στόχος 3,5% για το 2018) είναι μη ρεαλιστικοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν δεν περιληφθούν στα έξοδα οι πληρωμές για το χρέος.

«Μια διευκρίνιση απαιτείται για να ξεκαθαριστούν αβάσιμες κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι άκαμπτο, ζητώντας αχρείαστα νέα δημοσιονομικά μέτρα και –ως αποτέλεσμα- προκαλώντας καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την καταβολή επειγόντως απαιτούμενων κεφαλαίων», γράφει.

Αρχικά η συνάντηση της Δευτέρας –που έπρεπε να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά μετατέθηκε μετά τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις θεωρήθηκε ως «make or break» συνάντηση, με αμφότερες τις πλευρές να χρειάζονται συμφωνία πριν η καμπάνια στη Βρετανία ενταθεί τον μήνα πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει πληρωμές χρέους 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και χρειάζεται κεφάλαια από τους πιστωτές.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν την περίοδο της ψηφοφορίας για το Brexit, δεδομένο που σημαίνει πως αν δεν επέλθει συμφωνία αυτό το μήνα οι συζητήσεις δεν θα επανεκκινήσουν λίγες μόνο λίγες εβδομάδες πριν μια πιθανή πτώχευση.

Τον προηγούμενο χρόνο οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής κλυδώνισαν την οικονομία και προκάλεσαν ερωτηματικά για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-ΔΝΤ βρέθηκαν στο ναδίρ μετά τη διαρροή από το Wikileaks της τηλεδιάσκεψης μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου, τις οποίες η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι το ΔΝΤ διαπραγματεύεται κακόπιστα.

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι η μαγνητοφώνηση της συνομιλίας έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και παραδόθηκε στα Wikileaks.

Ωστόσο αργότερα ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι οι αναφορές του παρερμηνεύτηκαν.

Στην επιστολή της η Κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως όλες οι πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν τον προϋπολογισμό κατά περίπου 2,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η λίστα θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Ωστόσο η Κ. Λαγκάρντ επιμένει στην θεώρηση του ΔΝΤ ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018 και όχι 3,5% που επιθυμεί η ΕΕ.

Η ίδια καλεί την ΕΕ να αλλάξει το στόχο στο 1,5%, δεδομένο που σημαίνει πως το Ταμείο θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες ζητούν μεγάλη λιτότητα από την Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι μόνο δύσκολο να επιτευχθεί αλλά πιθανότατα θα είναι και αντιπαραγωγική» γράφει.

«Δεν θεωρούμε ότι θα είναι εφικτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέσω της επιβολής φόρων σε μια περιορισμένη βάση, της περιορισμένης μείωσης δαπανών αλλά της επιβολής εκτάκτων μέτρων, όπως έχει προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες».

Τα προληπτικά μέτρα μελετώνται ως ένας τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα του 1,5% του ΔΝΤ και του 3,5% της ΕΕ. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πετύχει το στόχο του 3,5%.

Αλλά το ΔΝΤ, με τη στήριξη της Γερμανίας, επιμένει ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα και περικοπές, κάτι που η Αθήνα (έχοντας τη στήριξη της ΕΕΕ) δηλώνει ότι είναι αδύνατο να νομοθετήσει.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ στην επιστολή της αναφέρει ότι η αντιπρόταση της Αθήνας (ένας μηχανισμός περικοπών) δεν θα λειτουργήσει, υπονοώντας πως οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα προληπτικά μέτρα πρέπει να εγκαταλειφτούν.

«Δυστυχώς ο μηχανισμός που προτείνει η Αθήνα δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», γράφει.

«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία τα ad hoc μέτρα δεν είναι αξιόπιστα, ενώ είναι και ανεπιθύμητα καθώς συμβάλλουν στην αβεβαιότητα και λύνουν τις ανισορροπίες».

Euro2day

Πηγή

Βουλευτής των ΑΝΕΛ "καρφώνει" την κυβέρνηση για τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου - Αναδιπλώθηκε μετά

Σχετικά θέματα:

Βολές κατά ΔΝΤ από Στουρνάρα και Προβόπουλο

Σχέδιο 50 κατασχέσεων την ημέρα από τις Εφορίες – Δίνουν λίστες οφειλετών