Με συγκρατημένες προσδοκίες συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup - Παραμένει το χάσμα ΔΝΤ - ελληνικής κυβέρνησης

 
Με συγκρατημένες προσδοκίες συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup -  Παραμένει το χάσμα ΔΝΤ - ελληνικής κυβέρνησης

Ενημερώθηκε: 20/02/17 - 11:57

Με συγκρατημένες προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα (μεταξύ άλλων θεμάτων) συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup. Και αυτό γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (με συνέντευξή του στη «Realnews»).

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Καθώς όμως το δημοσιονομικό μίγμα είναι στο πυρήνα της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποπέσει σε «χονδροειδή λάθη» σε σειρά οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Πολύ χαρακτηριστική, επ' αυτού, ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι το ΔΝΤ «διατύπωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε, «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».

Ουσιαστικά η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Τετάρτη οπότε η Αγκελα Μέρκελ θα συναντήσει την Κρ. Λαγκάρντ και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Α. Μέρκελ για την επίλυση του προβλήματος με την ελληνική αξιολόγηση, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην Αθήνα, αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σε Λαγκάρντ και Γιούνκερ.

Το περιεχόμενο της πρότασης δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, τα σενάρια που διοχετεύθηκαν τις προηγούμενες ώρες στον γερμανικό τύπο προϊδεάζουν για μια πολιτικού χαρακτήρα λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου το μεν Ταμείο να παραμείνει έστω με μικρότερη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, η δε Γερμανίδα καγκελάριος να διώξει μέχρι το 2018 από το τραπέζι το «ενοχλητικό» θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους σε μια περίοδο όπου στη χώρα της κλιμακώνεται ο προεκλογικός ανταγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δύο σενάρια για τη διαπραγμάτευση

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την σκευωρία κατά του Καραμανλή για το δημόσιο χρέος

ΚΑΙΡΟΣ 20/2/2017: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Μάρτιν Σουλτς: «Eπικίνδυνη φλυαρία το Grexit. Να αντιταχθούμε εναντίον όσων διχάζουν την Ευρώπη»

Τραμπ: Σε τηλεοπτική αναφορά βασίστηκε η δήλωση για το τι συμβαίνει στη Σουηδία