Nέα «βόμβα» στην διαπραγμάτευση βάζουν οι δανειστές που ζητούν «μέτρα εδώ και τώρα»

 
Nέα «βόμβα» στην διαπραγμάτευση βάζουν οι δανειστές που ζητούν «μέτρα εδώ και τώρα»

Ενημερώθηκε: 02/02/17 - 10:34

«Μέτρα εδώ και τώρα» ζητούν οι δανειστές και δίνουν στην κυβέρνηση προθεσμία μιας βδομάδας για να τα βρουν μεταξύ τους. Περιμένουν ως το Euroworking Group της 9ης Φεβρουαρίου τις ελληνικές αντιπροτάσεις για τα μέτρα που θα κλείσουν άμεσα την 2η αξιολόγηση.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν αμετακίνητοι για εκ των προτέρων νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019 και το 2020. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANTENNA εάν η ελληνική πλευρά δεν δεχθεί να συζητήσει την προ – νομοθέτηση μέτρων, δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Μόνο αν συμφωνήσει σε αυτό η ελληνική πλευρά θα υπάρξει ένα πιο ορατό πεδίο για συμφωνίας για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ για την έκθεση του άρθρου 4. Το αντίθετο αναμένεται να βάλει «φρένο» στο ελληνικό ζήτημα και να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποιήσεις, όπως επισημαίνουν πηγές των Βρυξελλών που έχουν γνώση των συζητήσεων μεταξύ ΕΕ, ΔΝΤ και Αθήνας.

Αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα οι ίδιες πηγές που έχουν επαφές με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ τόνισαν στον real.gr ότι "το ΔΝΤ σκοπεύει να καταλήξει σε ένα λειτουργικό συμβιβασμό".

Δύο «γραμμές» στην κυβέρνηση

Βλέποντας πως ο λογαριασμός των μέτρων «ανεβαίνει» (από τα 500 εκατ. που έλεγε η επιστολή Τσακαλώτου σε 2,5 δισ. ευρώ και βλέπουμε) στην κυβέρνηση διαμορφώνονται δύο γραμμές:

- Η μία κινείται στη λογική μιας έντιμης συνθηκολόγησης «εδώ και τώρα», πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαριου, γιατί η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει να χαθεί και το ραντεβού της 9ης Μαρτίου με την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ και το αποτέλεσμα θα ήταν ύφεση και το 2017, κρίση ασφυξίας, 4ο Μνημόνιο ή και Grexit ακόμα.

- Η δεύτερη για πολιτική διαπραγμάτευση διαρκείας, είτε για ελαχιστοποίηση των μέτρων λιτότητας είτε για ηρωϊκή έξοδο και εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία.
Και αυτό γιατί φοβούνται κυβερνητική αστάθεια:

α) αν η μείωση του αφορολογήτου στα 6000 ευρώ και οι απώλειες 500-600 ευρώ και για τους πλέον χαμηλόμισθους, θα ξεκινά από την 1.1.2018 (αν όχι αναδρομικά και από φέτος κιόλας)
β) αν θα υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση την δέσμευση για 10 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3%-3,5% μετά το 2018.

Και για τις δύο «γραμμές» πάντως, η προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2019 δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση τα εμφανίζει ήδη ως «αχρείαστα» και, εν πάση περιπτώσει, η εφαρμογή τους θα αφορά την θητεία της επόμενης κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 2/2/2017: Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Ξεκίνησε η χρήση των νέων ηλεκτρονικών εισιτηρίων - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Ομοσπονδιακός δικαστής ανατρέπει το διάταγμα Τραμπ

Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου - «Να συνετιστεί ο Καμμένος»

Αγρότες - Μακεδονία: Κλειστά τελωνεία, συμβολικές δράσεις και νέα... μπλόκα