Νέες εκπτώσεις για τα αυθαίρετα- Όλες οι αλλαγές

 
Νέες εκπτώσεις για τα αυθαίρετα- Όλες οι αλλαγές

Ενημερώθηκε: 12/10/17 - 12:08

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν οι δόσεις για την εξόφληση προστίμων που αφορούν αυθαίρετα από 80 σε 100. Παράλληλα σημείωσε πως όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητο τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της, θα τύχουν έκπτωσης 20%.

υπουργός

Όπως συμπλήρωσε ο , η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

νομοσχέδιο

αλλαγές

κτιρίου

κατασκευές

Το αναμένεται να περιλαμβάνει και δυο ακόμα μικρότερες . Μειώνεται στο 10% από το 20% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού με πολεοδομική αυθαιρεσία με την προϋπόθεση πως θα προχωρήσει σε νομιμοποίησή της εφόσον αυτή είναι εφικτή. Παράλληλα εξαιρούνται από την διαγραφή προστίμων όσοι έχουν «σηκώσει» προσωρινές κατασκευές αν δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως. Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης η τελευταία διάταξη αφορά κυρίως τις προσωρινού χαρακτήρα στις παραλίες με στόχο να προστατευτούν.

παράβολα

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο νέος νόμος θα φέρει μειώσεις στα , απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων:

Παρατείνεται για επιπλέον 2 έτη η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων, ενώ απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες.

Έρχονται μειώσεις στα παράβολα. Ο «τιμοκατάλογος» θα κυμανθεί ως εξής: 250 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ.

Δεν αλλάζει το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. που παραμένει στα 10.000 ευρώ.

Θα μειωθούν τα πρόστιμα για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Ιουνίου 2018. Για όσους έχουν υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας η έκπτωση θα είναι της τάξης του 10% του προστίμου.

Πολλές ομάδες του πληθυσμού όπως ΑμεΑ, παλιννοστούντες, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα δουν μειώσεις από 15% έως και 30%.

Έκπτωση 30% θα δικαιούνται επίσης όσοι έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».

Σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας αναμένεται να υπάρξει έκπτωση στα πρόστιμα μέχρι και 60%.

Για τους ιδιοκτήτες κτισμάτων που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση θα δουν μειώσεις που θα κυμανθούν από 30% έως 50%.

Ακίνητα του Υπερταμείου και αυθαίρετα της Εκκλησίας και αθλητικών σωματείων θα νομιμοποιηθούν δωρεάν.

Ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει το αυθαίρετο στους τελευταίους τρεις νόμους, χωρίς όμως να εξοφλήσουν το πρόστιμο, μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με τα όσα έχουν ήδη πληρώσει.