Νομοθεσία για αυτόματη λήψη έκτακτων μέτρων ζητά η Κομισόν

 
Νομοθεσία για αυτόματη λήψη έκτακτων μέτρων ζητά η Κομισόν

Ενημερώθηκε: 07/05/16 - 23:01

Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα του πακέτου των έκτακτων μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να τηρεί μια σκληρή στάση όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Bloomberg. Θέτει ζήτημα νομοθεσίας για μέτρα που θα ενεργοποιούνται αυτόματα με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις χωρίς να αφήνει στην ΑΘήνα την πρωτοβουλία να εφαρμόζει με δική της ευθύνη κατά περίπτωση τον περιβόητο "Κόφτη".

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έγγραφο που απεστάλη στις κυβερνήσεις των κρατών–μελών της ευρωζώνης, συστήνουν μεν την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα που θα επιτρέψει να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι την επόμενη αξιολόγηση και ένα ποσό για να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως υπό έναν όρο: Ως προαπαιτούμενη πράξη θα πρέπει «να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι πακέτο μέτρων θα εφαρμόζεται αυτόματα σε περίπτωση αποτυχίας τήρησης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος, σύμφωνα με ξεχωριστό σχέδιο Μνημονίου, το οποίο επίσης διαθέτει το Bloomberg», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η επιστολή αυτή είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μόνο ώρες αφότου δημοσιοποιήθηκε η επιστολή Τσακαλώτου στην οποία αναφέρεται ότι "Κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση".

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι «Το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο»,όσον αφορά δε στα μέτρα, αυτά «θα πρέπει να ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση αρνητικής διαφοράς ανάμεσα στον στόχο του προγράμματος του ESM και του πραγματικού αποτελέσματος του προϋπολογισμού, έτσι όπως αυτό αντικειμενικά θα προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να γίνεται μία αναπροσαρμογή ίση με την αρνητική απόκλιση από το στόχο, μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ», αναφέρεται επίσης.

Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπονται από τον Μηχανισμό θα οδηγήσουν, αναφέρει το πρακτορείο, σε οριστική διόρθωση των όποιων διαφορών. Θα περιλαμβάνεται δε ρήτρα για την κάλυψη εκτάκτων δυσμενών εξελίξεων που θα μπορεί να ενεργοποιείται μόνο μετά από συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.