Οι οικονομικές προοπτικές Ελλάδος - ΗΠΑ μετά το ταξίδι Μητσοτάκη 

 
Οι οικονομικές προοπτικές Ελλάδος - ΗΠΑ μετά το ταξίδι Μητσοτάκη 

Ενημερώθηκε: 18/05/22 - 18:17

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Εκτός από τα εθνικά και τα διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα, στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ βρέθηκε και η οικονομία. Οι ΗΠΑ εξάλλου αποτελούν τον 3ο εξαγωγικό προορισμό των Ελληνικών επιχειρήσεων. Στην αύξηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, έχει συμβάλει και η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. Σημαντικός είναι και ο κλάδος της τεχνολογίας, καθώς υπάρχει Greek Hub στην Silicon Valley.

Το να κάνεις επενδύσεις, φέρνει επενδύσεις. Υπάρχουν start ups Ελληνοαμερικανικών συμφερόντων στις ΗΠΑ οι οποίες είναι ανάρπαστες. Την τελευταία 3ετία μάλιστα, στις Δυτικές Πολιτείες έχουν εξαγοραστεί 9 start ups ομογενών από μεγάλα funds. Αν και ελληνικής καταγωγής οι ιδρυτές τους, κάποιοι δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ούτε έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε για να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο, με την κατασκευή Data Centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ταξίδι στις ΗΠΑ για να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, καθώς πληρούνται οι δυο αναγκαίες προϋποθέσεις: Από την μια η τεχνογνωσία τους και από την άλλη οι ελληνικές τους ρίζες.

Στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων θα βοηθήσει και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, καθώς στο πλαίσιο αυτό η αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε στρατηγικά έργα υποδομών(λιμάνια, ναυπηγεία, αεροναυπηγική κλπ) για την διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία μας καθώς το να υλοποιούνται επενδύσεις σε υποδομές, θα προσελκύσει πρόσθετα ξένα κεφάλαια. Ένας επενδυτής δεν θα επενδύσει σε καμένη γη, αλλά εκεί που υπάρχουν μεγάλες υποδομές, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η επένδυσή του.

Επιπλέον των εκτεταμένων επενδύσεων υπερτοπικής διακίνησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, ενισχύονται με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι προοπτικές συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας, προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Οι ΗΠΑ πιστεύουν στις δυνατότητες της Ελλάδας ως έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Μεσογείου. Σκοπός είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στις ΗΠΑ και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την πρώτη μέρα της θητείας του ο Τζο Μπάιντεν , ανακοίνωσε την επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, γεγονός που δείχνει πως το ζήτημα είναι ψηλά στην Αμερικανική Ατζέντα. Επιπλέον, η διεύρυνση αμοιβαίων ενδιαφερόντων για το κλίμα, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να παρατείνει την διάρκεια και την συχνότητα των διπλωματικών επαφών και να συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών.

Μπορούμε γενικά να παρατηρήσουμε, ότι επενδύσεις προέλευσης από τις ΗΠΑ στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενέργειας και αμυντικής βιομηχανίας, έχουν τα χαρακτηριστικά υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής υποκατάστασης εισαγωγών, που σημαίνουν προοπτική ισχυρής ανοδικής ώθησης της Ελληνικής οικονομίας.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια