Οικονομία: Μπαράζ θετικών ειδήσεων τον Αύγουστό περιμένει η κυβέρνηση

 
Οικονομία: Μπαράζ θετικών ειδήσεων τον Αύγουστό περιμένειη κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 25/07/19 - 11:40

Οικονομία: Σε ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων ακόμη και μέσα στον Αύγουστο «ποντάρει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα οφέλη. Στα βραχυπρόθεσμα συγκαταλέγονται η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αλλά και η πλήρης άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (κεφαλαίων), κινήσεις που εκτιμάται ότι θα «σπρώξουν» ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Στα μεσοπρόθεσμα περιλαμβάνεται και η προοπτική μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προστέθηκε από χθες στον κατάλογο των Ευρωπαίων αξιωματούχων που άφησαν ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, ενώ σε Αθήνα και Βρυξέλλες φαίνεται ότι αναζητείται ήδη η «τεχνοκρατική» αιτιολόγηση προκειμένου να καταστεί εφικτή η λήψη της σχετικής απόφασης από το Eurogroup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε και πάλι στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κλείνοντας στο 1,999%, προς ικανοποίηση όλων των επενδυτών που απέκτησαν τίτλους το τελευταίο 18μηνο. Όλοι, ακόμη και οι αγοραστές του 7ετούς τίτλου που εκδόθηκε προ ημερών, καταγράφουν αυτή τη στιγμή διψήφιες αποδόσεις, καθώς οι αγορές προεξοφλούν μια σειρά από θετικά γεγονότα που αναμένονται:

1. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος που θα αποτυπώσει σε έκθεση την εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή: ολοκληρώθηκε το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται πλέον χαμηλότερα ακόμη και από των ΗΠΑ, εξαλείφθηκε ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας, ενώ η κυβέρνηση που εξελέγη εξήγγειλε μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και δεσμεύτηκε για την εκπλήρωση των συμφωνημένων όσον αφορά την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο οίκος Fitch βαθμολογεί αυτή τη στιγμή την Ελλάδα με «ΒΒ-» και μένει να φανεί την επόμενη εβδομάδα αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αναβάθμιση κατά μία ή κατά δύο βαθμίδες. Θα ακολουθήσει στις 23 Αυγούστου ο οίκος Moody's, ο οποίος βαθμολογεί τα ομόλογα με «Β1».

2. Θέμα χρόνου (λίγου χρόνου όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές) είναι η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει εισηγηθεί ήδη θετικά, ενώ τα στοιχεία που καταφτάνουν από την πορεία των καταθέσεων είναι ενθαρρυντικά. Μέσα στον Ιούνιο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ., με το σύνολο των καταθέσεων της ελληνικής οικονομίας να διαμορφώνεται στα 152 δισ. ευρώ. Η άρση των capital controls μπορεί να μην αφορά το πλατύ κοινό (δεδομένου ότι για τις συναλλαγές στο εσωτερικό δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί), αφορά ωστόσο τους συναλλασσόμενους με το εξωτερικό, ενώ συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία.

Πλεονάσματα

Η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού αποτελεί κομβικό στοιχείο, καθώς μπορεί να αποτελέσει το «τεχνοκρατικό επιχείρημα» για τη διεκδίκηση των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση θα γίνει μέσα στο 2020 με την Ευρώπη να φαίνεται ήδη δεκτική. Και χθες, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υποστήριξε ότι «η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ ότι τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ θα είναι για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας».

Εν όψει ποσοτικής χαλάρωσης

Η αναβάθμιση και η άρση των capital controls θα φέρει ακόμη πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «ποσοτικής χαλάρωσης» και μείωσης επιτοκίων. Οι προσδοκίες που θα δημιουργηθούν ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει και η Ελλάδα να συμμετέχει στο QE αποτυπώνονται ήδη στις αποδόσεις των ομολόγων. Ο ΟΔΔΧ είναι ήδη έτοιμος για τις επόμενες κινήσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο YΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας ήδη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα τεθεί άμεσα το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ με την επίσημη κατάθεση του σχετικού αιτήματος, ενώ θα προχωρήσει και το σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, ειδικά μικρής διάρκειας (σ.σ.: ο ΟΔΔΗΧ θέλει να αδειάσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο από τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις προκειμένου να μην αναγκαστεί στο μέλλον να κάνει έκδοση εν μέσω διεθνούς αναταραχής, κάτι που είτε θα υποχρέωνε τις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν την έκδοση είτε θα «στοίχιζε» σε επιτόκιο).

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr