Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ για τα 3,6 δισ.

 
Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ για τα 3,6 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 24/04/16 - 01:14

Το φορολογικό σκέλος, με κυρίαρχα την νέα μείωση του αφορολογήτου και τις νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, είναι το πρώτο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο του καθορισμού των «μέτρων υπό αίρεση» («contingent measures») ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τα μέτρα που έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το «Κλαμπ της Ουάσιγκτον» στο περιθώριο της πρόσφατης εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ουσιαστικά δε το ΔΝΤ και οι Γερμανοί.

Όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, το εν λόγω πακέτο θα αρχίσει να διαμορφώνεται άμεσα, ακόμη και εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδος μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Εκτός όμως του φορολογικού σκέλους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιχειρήσει με τα «contingent measures» να σπάσει δύο ταμπού δια της πλαγίας οδού, δηλαδή να περάσει ως «προληπτικά μέτρα» πακέτο που θα ήταν αδύνατο υπό διαφορετικές συνθήκες να θεσμοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Το ένα μέτρο είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες ζητά από το 2010 και το πρώτο μνημόνιο το ΔΝΤ και το άλλο η περικοπή των κύριων συντάξεων η οποία ζητήθηκε μετ' επιτάσεως μετά την συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Αυτό που καλείται να πράξει από την πλευρά της η Αθήνα είναι να αντιπροτείνει τα δικά της μέτρα περιορισμού των δαπανών που δεν θα «σπάνε» αυτά τα «ταμπού», κάτι τέτοιο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αφού η γκάμα των περικοπών εξόδων που μπορούν να αποφασισθούν μετά από 6 χρόνια μνημονίων χωρίς σοβαρό πολιτικό κόστος είναι περιορισμένη. Πριν πάντως από τα δύο αυτά μέτρα (κύριες συντάξεις και απολύσεις) θα δοκιμασθεί η «εύκολη λύση» των παρεμβάσεων στο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα ενώ θα διευθυνθεί το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων.

Εύλογα λοιπόν η συζήτηση για τον σχηματισμό του πακέτου των 3,6 δισεκ. ευρώ θα ξεκινήσει από τα «λιγότερο δύσκολα» μέτρα που είναι, όπως συνήθως, η εύκολη λύση των φόρων.

Το πρώτο μέτρο που αναμένεται να ενταχθεί στο πακέτο είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στην βουλή η έκπτωση φόρου στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώνεται κατά 100 ευρώ, στα 2.100 στα 2.000 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται αυτομάτως έμμεση περικοπή του αφορολόγητου ορίου από τα 9.550 ευρώ στα 9.091 ευρώ.

Με το πακέτο των «μέτρων υπό αίρεση» το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί. Το ΔΝΤ επιθυμεί την έκπτωση φόρου σε αρχική φάση κάτω από τα 1.800 ευρώ ώστε να μειωθεί το αφορολόγητο αρχικά στα 8.182 ευρώ με «οψιόν» που να φθάνει ακόμη και τις 7.000 ευρώ σε τυχόν σοβαρές αποκλίσεις των προϋπολογισμών του 2016, του 2017 και του 2018.

Παράλληλα, εξετάζεται και ένα εναλλακτικό σενάριο να μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 8.900 ευρώ με τα υπολειπόμενα 191 ευρώ ως τα 9.091 ευρώ να δικαιολογούνται μόνο κατά 95 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τα δύο πρώτα τέκνα.

Η δεύτερη πρόβλεψη είναι η αύξηση ή η αναδιάταξη των συντελεστών ΦΠΑ. Στο πρώτο σενάριο ο κανονικός συντελεστής θα αυξάνεται στο 25% από 24%, ο μειωμένος από το 13% στο 14% και ο υπερμειωμένος από το 6% στο 6,5% ή στο 7%.

Στο εναλλακτικό σενάριο για τον ΦΠΑ θα επέλθει η μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Στο πακέτο των 3,6 δισεκ. ευρώ ενδέχεται να μπουν και μέτρα όπως η επιβολή φόρων πολυτελείας, νέα αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Πιθανό θεωρείται ότι θα καταργηθούν και οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές.