Πώς μπλόκαραν τα βουλγαρικά POS που παρακάμπτουν τα Capital Controls

 
Πώς μπλόκαραν τα βουλγαρικά POS που παρακάμπτουν τα Capital Controls

Ενημερώθηκε: 14/05/16 - 10:40

Από την βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα περνούν όλες οι συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος (με POS και κάρτες) ενώ για ορισμένα είδη συναλλαγών θα υπάρχει αντίστοιχη διασύνδεση με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το "φακέλωμα" αυτό θα προβλέπεται για να αποφευχθεί η πρακτική παράκαμψης των capital controls και η αποφυγή της φορολόγησης στην Ελλάδα εκ μέρους Ελλήνων επιχειρηματιών μέσω POS τα οποία συνδέονται με λογαριασμούς σε άλλες χώρες είτε της ευρωζώνης είτε και χωρών της ΕΕ αλλά κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκφρασμένους σε ευρώ (όπως π.χ. η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία).

Η πρακτική αυτή έγκειται στο εξής: τα ασύρματα POS συνοδεύονται από μία χρεωστική κάρτα του επαγγελματία ή της επιχείρησης η οποία συνήθως συνδέεται με ένα λογαριασμό σε ευρώ. Ο λογαριασμός όψεως ανοίγεται στο όνομα της επιχείρησης και κινείται σε τράπεζα με έδρα εκτός Ελλάδος.

Με τον τρόπο αυτόν, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή τα χρήματα μεταφέρονται στον λογαριασμό της επιχείρησης στο εξωτερικό όπου δεν ισχύουν τα capital controls και ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει άμεσα τα χρήματά του χρησιμοποιώντας την επαγγελματική κάρτα σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από το λογαριασμό του σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως, όπως και να αποδέχεται εμβάσματα στο λογαριασμό του από τρίτους (καθώς έχει IBAN) ή να ανοίξει λογαριασμό με IBAN και σε άλλα νομίσματα όπως δολάριο, ελβετικό φράγκο, λίρα Αγγλίας κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτόν, τα κέρδη του επαγγελματία ή της επιχείρησης δεν θα υπόκεινται σε capital controls, αφού βρίσκονται σε τράπεζα του εξωτερικού, αλλά και να θα φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές εκτός Ελλάδος, κάτι που σημαίνι ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα εξαιτίας του ότι ο τζίρος εμφανίζεται στο εξωτερικό.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι το σχέδιο νόμου που ετπιμ'αζεται έρχεται να κλείσει τις νομοθετικές τρύπες, με σκοπό να στέλνουν οι πάντες φορολογικά δεδομένα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσ'οδων. "Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζεται η είσπραξη εσόδων", σύμφωνα με τους ίδιους κάτι το οποίο αναμένεται να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια εταιρεία είναι σε θέση να φέρει ένα POS από τη Βουλγαρία, οπότε οι όποιες συναλλαγές θα φορολογούνται εκεί, "γεγονός το οποίο παρατηρήθηκε από το καλοκαίρι του 2015 και μετά κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις". Με το νέο νομοσχέδιο κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να γίνει, οπότε θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ, επί παραδείγματι, ενώ τα χρήματα από τις όποιες συναλλαγές, θα μένουν εντός Ελλάδας.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα θεσπίζει κίνητρα τήρησης POS για 200.000 επιχειρήσεις για το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ρύθμισης. Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστοί οι συγκεκριμένοι κλάδοι που θα ενταχθούν σε αυτήν, τα κριτήρια είναι δύο:

  • Πρώτον, η διείσδυση στην αγορά και
  • Δεύτερον, η υψηλή φοροδιαφυγή κάποιων κλάδων βάσει των στοιχείων που τηρούνται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών.
    • Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, είναι δυνατή η εγκατάσταση περίπου 50.000 POS ανά τρίμηνο, οπότε προκύπτει ο αριθμός των 200.000 επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν μηχάνημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Εν συνεχεία, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

      Σχετικά Θέματα:

      Πώς παρακάμπτουν επαγγελματίες capital controls και υψηλή φορολόγηση με το πλαστικό χρήμα