Προς πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2015 με 1% του ΑΕΠ αστοχία του ΔΝΤ

 
Προς πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2015 με 1% του ΑΕΠ αστοχία του ΔΝΤ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 19/04/16 - 13:33

Βάσιμες φαίνονται οι πληροφορίες που θέλουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,3 με 0,4% του ΑΕΠ αντί στο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, καθώς άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η Eurostat θα ανακοινώσει μεθαύριο πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά.

Πηγές στην Αθήνα γνώριζαν πως ήταν πολύ πιθανό να δεχθεί η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ την αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, η οποία συμπιέζει δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Σαμαρά και το οποίο είχε επικυρώσει τότε η Eurostat. Την ίδια ώρα όμως, αναθεωρείται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (περίπου κατά 3,6 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει το όλο σκηνικό εν μέσω των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς που ξαναρχίζουν σήμερα. Η Eurostat έρχεται την Τρίτη ως «διαιτητής» να επιλύσει επί τα βάσει επίσημων στοιχείων τις διαφορές Ευρωπαίων – ΔΝΤ αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Ως τώρα οι Ευρωπαίοι έπαιρναν ως υπόθεση εργασίας ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ ενώ το ΔΝΤ έκανε λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Εάν εν τέλει αποδειχθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 0,4% του ΑΕΠ τότε το ΔΝΤ θα έχει πέσει έξω κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ή κατά 1,8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, για να καταδειχθεί το ύψος του, είναι το μισό των πρόσθετων μέτρων που ζητά ως το 2018 το ταμείο (έως 3,6 δισ. ευρώ). Εφόσον μεθαύριο επαληθευτούν οι πληροφορίες για μεγαλύτερο του 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αποκτά στο πεδίο όχι μόνο των εντυπώσεων αλλά και της διαπραγμάτευσης ένα σπουδαίο πλεονέκτημα. Μάλιστα, καθίσταται λόγω της επιβάρυνσής του ακόμη πιο επιτακτική η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Οι επί τα βελτίω ανακοινώσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη για το πρωτογενές αποτέλεσμα θα οφείλεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις αλλαγές που επέβαλε η η Eurostat πάνω τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων καθώς και στην αναθεώρηση του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Πρόκειται ειδικότερα για αναθεωρήσεις τεσσάρων συμβάσεων αυτοκινητοδρόμων οι οποίες έλαβαν χώρα το 2013 και μία το 2015 και τα στοιχεία στα οποία φαίνεται να καταλήγει η Eurostat οδηγούν σε αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ το 2013, κάτι που σημαίνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ περιορίζεται δραστικά, περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Για το 2015 η αναθεώρηση αυτή περιορίζεται λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Παρά όμως αυτή την επιβάρυνση, η αναθεώρηση των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης αυξάνουν άνω του 0,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα όμως, και μάλιστα χωρίς τον παράγοντα «αυτοκινητόδρομοι», το πλεόνασμα θα ήταν πέρυσι σαφώς πάνω από 0,5% του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα είχε δεσμευτεί με βάση τη συμφωνία για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Η μη συμπερίληψη των στοιχείων εξηγεί έως ένα βαθμό την επιονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και το οδήγησε σε αστοχία μίας ποσοστιαίας μονάδας ή 1,8 δισ. ευρώ.

Σχετικά θέματα:

Δεν απέκλεισε νέα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων η Ο. Γεροβασίλη

Απειλή Δραγασάκη: Με νέα μέτρα θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα

Τα 5 εφιαλτικά σενάρια που απεργάζεται το Μαξίμου

Με ευρω-τρόικα αντί κουαρτέτου ξαναρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις στον απόηχο των πρόσθετων μέτρων

«Κόφτης» και μειώσεις για όλες τις συντάξεις στο νέο ασφαλιστικό

Νέα «σφαγή» και στα εφάπαξ