Στα 43 τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης με επίσπευση των μέτρων της υποδόσης για το καλοκαίρι

 
Στα 43 τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης με επίσπευση των μέτρων της υποδόσης για το καλοκαίρι

Ενημερώθηκε: 28/06/16 - 06:56

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 43 προπαιτούμενα περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα λάβει χώρα στις αρχές του φθινοπώρου (με την ψήφισή τους τέλος Οκτωβρίου και επόμενη δόση τον Νοέμβριο) με τα μέτρα που συνδέονται με την επόμενη υποδόση να επισπεύδονται για Ιούλιο με Αύγουστο αντί για τον Σεπτέμβριο. Στις Βρυξέλλες επιθυμούν να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο αναφορικά με το πακέτο που συνδέεται με τα 2,8 δισ. eυρώ και που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την νέα Αρχή Εσόδων κλπ.

Την ίδια ώρα, η επόμενη ημέρα του Brexit έχει διπλή ανάγνωση αναφορικά με την Ελλάδα. Η μία πλευρά πιστεύει ότι υπό τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ λόγω του Brexit η Ευρώπη δεν θα φερθεί σκληρά στην Ελλάδα και η άλλη ότι είναι πιο πιθανό οι δανειστές να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους για να επιδείξουν "αυτοπεποίθηση" στους κόλπους της ΕΕ.

Όσον αφορά στην δεύτερη αξιολόγηση, αυτή θα βασίζεται σε τρία κύρια πεδία:

Πρώτον, στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και επαγγελμάτων (π.χ. του δικηγόρου και του μηχανικού) και την γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Δεύτερον, στις παρεμβάσεις στο δημόσιο (και ειδικά στα ειδικά μισθολόγια περιλαμβανομένων και των ένστολων).

Τρίτον, στην δικαιοσύνη και κυρίως στην επιτάχυνση των αποφάσεων των δικαστηρίων.

Ως προς το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές έχουν επικεντρωθεί στην έρευνα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του ευρύτερου δημοσίου, με το συμβούλιο εποπτείας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων να έχει συσταθεί εντός του Ιουλίου από 3 μέλη που θα επιλέξει η Ελλάδα και 2 εκ μέρους των δανειστών.

Η ως άνω αξιολόγηση θα πρέπει να "τρέξει" μέσα στο φθινόπωρο. Ήδη επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν ότι το Brexit θα επέφερε πολλαπλές πιέσεις των Βρυξελλών στην Αθήνα και για του λόγου το ασφαλές, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χθες στην βελγική πρωτεύουσα ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο έως τα μέσα Οκτωβρίου λόγω των κίνδυνων που προκαλεί το Brexit. Και δεν αρκέστηκε σε αυτήν του την προτροπή, καθώς την ίδια ώρα κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως, έως το τέλος του ερχόμενου μηνός τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα για τη λήψη της δεύτερης υποδόσης.

Η αυστηρή στάση των Ευρωπαίων δανειστών έγινε φανερή και από τις δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων στις Βρυξέλλες ότι ναι μεν οι κίνδυνοι για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας είναι μικρότεροι, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα, ωστόσο «θα υπάρχει λιγότερη υπομονή από τους θεσμούς». Έκανε ακόμη σαφές ότι δεν προβλέπεται άφιξη της τρόικας εντός του καλοκαιριού στην Αθήνα, και ότι το επόμενο ραντεβού προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο.

Στα ευχάριστα πάντως των διαρροών που προήλθαν από την ίδια πηγή ήταν και το ότι απορίφθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει την οικονομία».

Στις Βρυξέλλες επανεπιβεβαιώνουν ότι το μνημόνιο προβλέπει ρητώς μεσοπρόθεσμα (δηλαδή μετά το 2018) πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια. Ερωτηθέντες για το ελληνικό αίτημα περί μικρότερου πλεονάσματος κύκλοι των δανειστών ανέφεραν ότι "δεν υπάρχει απόφαση" αλλά δέχθηκαν ότι μετά από διαπραγμάτευση μπορεί να αποφασιστεί για το μέλλον ένα πλεόνασμα το οποίο όμως να μην είναι χαμηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ (υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης προανήγγειλε από το βήμα του Economist πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%-2% του ΑΕΠ). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ότι θα εφαρμοσθούν έως το τέλος του έτους από τον ESM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαπραγμάτευση - Ελληνικό χρέος