Στο 50% του ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι των νοικοκυριών!

 
Στο 50% του ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι των νοικοκυριών!

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 08/06/16 - 09:12

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τους απλήρωτους φόρους των Ελλήνων, που αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ της Ελλάδος. Λίγο πριν από την καταιγίδα των νέων πληρωμών που θα ξεκινήσει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο και τον ΕΝΦΙΑ που ακολουθεί τον Αύγουστο, το «φέσι» των νοικοκυριών προς την Εφορία αυξήθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο του 2016 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, ανήλθαν στα 4,33 δισ. ευρώ από 3,63 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο (αύξηση 700 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο οι οφειλές αυτές είχαν διαμορφωθεί στο 1,45 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο στα 2,75 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο μήνα του έτους.

Από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε μέσω ρυθμίσεων αλλά και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να εισπράξει στο τετράμηνο το ποσό των 568 εκατ. ευρώ. Από τη «δεξαμενή» των παλιών ληξιπρόθεσμων χρεών (αυτών δηλαδή που συσσωρεύτηκαν έως το τέλος του 2015) οι εισπράξεις υπέρ των κρατικών ταμείων ανήλθαν σε 1,06 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1,9% αυτών των οφειλών, οι οποίες στο τέλος του 2015 είχαν φτάσει στα επίπεδα των 83,5 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι, τέσσερις μήνες, μετά το σύνολο των χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο ανήλθε στο τέλος Απριλίου στα 87,9 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για την τρομακτική αύξηση που σημειώνουν οι οφειλές από τα φορολογικά βάρη του Μνημονίου που αποδεικνύεται ότι είναι ασήκωτα.

Με τον «φορο-λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης να κρύβει πολλά δάκρυα και λίγα χαμόγελα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους -διαφορετικά ήταν ανέφικτη η είσπραξη των 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο από την άμεση και την έμμεση φορολογία- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει μπαράζ μέτρων αναγκαστικής είσπραξης προκειμένου να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Πρόκειται για το νέο «σαφάρι» που ξεκινά, στο οποίο για πρώτη φορά στο στόχαστρο θα βρεθούν και χρέη τα οποία ξεκινούν από τα 30 ευρώ και φτάνουν έως τα 500 ευρώ. Περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν άμεσα τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους είτε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων από τη στιγμή που αυτή βρίσκεται σε καθυστέρηση για περισσότερο από τρεις μήνες.

Αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο email δεν υπάρχει απειλή κατασχέσεων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατάσχεση εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο όριο. Οι τράπεζες αφού λάβουν εντολή μπορούν να κατασχέσουν και να «σηκώσουν» καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στους λογαριασμούς υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες δεν προστατεύονται από το ακατάσχετο όριο.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

* Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% του υπολοίπου. Επομένως το σύνολο του ακατάσχετου ποσού φτάνει στα 1.250 ευρώ.

* Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

* Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο φορολογούμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση, σε ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN).

* Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον Α.Φ.Μ. του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet.