Συνάντηση πρωθυπουργού με Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Eurogroup-Όλες οι δηλώσεις

 
Συνάντηση πρωθυπουργού με Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Eurogroup-Όλες οι δηλώσεις

Ενημερώθηκε: 16/06/17 - 09:40

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε με την ελληνική κυβέρνηση να εκλαμβάνει το χθεσινό αποτέλεσμα σαν νίκη την ίδια στιγμή όπου οι δανειστές φροντίζουν να κρατούν «χαμηλά την μπάλα». Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 8 μήνες καθυστέρηση αλλά και με εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δις. ευρώ, με το ΔΝΤ να τηρεί στάσης αναμονής.

Ευ. Τσακαλώτος: Φως στο τούνελ

Έλληνας υπουργός Οικονομικών

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο έκανε λόγο για «περισσότερο φως στην άκρη του τούνελ» και για «ξεκάθαρο μονοπάτι για έξοδο από πρόγραμμα».

χρέος

Σημείωσε ότι το πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη και τον ρυθμό που θα επιτευχθεί ενώ πρόσθεσε ότι η στάση του ΔΝΤ είναι πιο υποστηρικτή από τις 22 Μαΐου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις αγορές.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Συγχαρητήρια κυρίως στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του

«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς "εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα". Είπε πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.

Ο Ολλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.

Π. Μοσκοβισί: Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα

Πιέρ Μοσκοβισί

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών. Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καπλητκική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε «απόψε η Ελλάδα μπορεί να δει το φως στο τέλος αυτού του μεγάλου τούνελ λιτότητας. Από απόψε, οι λέξεις κλειδιά είναι δουλειές, ανάπτυξη και επενδύσεις».

Κρ. Λαγκάρντ: Θα προτείνω στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο σχέδιο βοήθειας

ΔΝΤ

Tην πρόθεσή της να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του την «καταρχήν» έγκριση ενός προγράμματος για την Ελλάδα που θα παρέχει στήριξη έως 2 δισεκ. δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Κρ. Λαγκάρντ

Η τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πορεία ενίσχυσης της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η κα Λαγκάρντ είπε ότι είναι σε θέση να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου.

Ειδικότερα, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο σκέλος του ελληνικού προγράμματος που αφορά το πακέτο πολιτικής, αλλά όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του προγράμματος χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια. Η κα Λαγκάρντ εξήγησε ότι η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ότι σήμερα έγινε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά χρειάζεται περισσότερη «σαφήνεια». Η ίδια πρόσθεσε, ότι όταν οι ευρωπαίοι εταίροι θα είναι σε θέση να αποσαφηνίσουν περαιτέρω τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε βαθμό που να ικανοποιούν το ΔΝΤ, τότε το Ταμείο θα προχωρήσει στην εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα.

"Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η λύση που δόθηκε σήμερα ήταν η καλύτερη δυνατή. Είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή που είχαμε", είπε η Κ. Λαγκάρντ εξηγώντας ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να είχαμε σήμερα την τελική αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος. Αναγνώρισε , ωστόσο, ότι η πρόοδος που έγινε αναφορικά με το χρέος είναι "μεγάλη".

Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ, το σημαντικό είναι ότι η σημερινή συμφωνία επικεντρώνεται στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα τίμησε τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη φορολογία και το συνταξιοδοτικό.

Τέλος, η Διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμείο θα προβεί σε δύο αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analyses). H μία μετά τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup και η δεύτερη με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα γίνει σήμερα ο πρωθυπουργός στις 11 το πρωί. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Μέγαρο Μαξίμου: Θετικό μήνυμα στις αγορές η απόφαση του Eurogroup

Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές για την απόφαση του Eurogroup και επισημαίνουν:

1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η - για πρώτη φορά - σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

2. Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.

3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.

4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.

5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.