Θεαματική παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάκτωρ – Προστασία των μικρομετόχων

 
ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ενημερώθηκε: 01/12/21 - 00:40

Η διαμάχη μετόχων στην Ελλάκτωρ, φαίνεται ότι εισέρχεται σε νέα φάση και οι εξελίξεις φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες στο προσεχές μέλλον.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία με μια αναπάντεχη απόφασή της έθεσε το θέμα που κάποιοι ήθελαν να αγνοούν, δηλαδή το ενδεχόμενο συντονισμού δύο μετόχων, της ολλανδικής Reggeborgh και της επίσης ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Atlas. Οι δύο αυτοί μέτοχοι ελέγχουν μαζί περίπου το 40% της εταιρείας και όλες οι ενδείξεις είναι ότι βρίσκονταν σε πλήρη συντονισμό ώστε να κάνουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι τους.

Φαίνεται ότι η δυναμική πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, είχε εντοπίσει το πρόβλημα και έδωσε εντολές στις υπηρεσίες να συγκεντρώσουν σχετικά στοιχεία, γεγονός που έφερε αποτελέσματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τεκμηριώνουν την πλήρη συνεργασία των δύο εταιρειών, που σημαίνει ότι έπρεπε να είχαν υποβάλλει πρόταση δημόσιας προσφοράς, πράγμα που απέφυγαν αφού η πρόθεση του ολλανδού Χένρι Χόλντερμαν ήταν να αποκτήσει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ με το μικρότερο κόστος.

Η παρέμβαση της Επιτροπής δείχνει ότι όταν υιοθετείται ως προτεραιότητα η προστασία των μικρομετόχων και η στήριξη της αγοράς, μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Προφανώς είναι μεγάλη η απόσταση από την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην περίοδο της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν απλά παρακολουθούσαν τα σκάνδαλα να περνούν από την… οδό Κολοκοτρώνη.

Η επόμενη φάση της υπόθεσης, αναμένεται όταν οι δύο ολλανδικές εταιρείες εκθέσουν τα επιχειρήματά τους αντικρούοντας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες της Επιτροπής. Εφόσον τα επιχειρήματα δεν είναι πειστικά η Επιτροπή θα ολοκληρώσει την απόφασή της επιβάλλοντας κυρώσεις.

Ανάμεσα στις κυρώσεις που προβλέπονται για την συγκεκριμένη παράβαση είναι πρόστιμο έως και τρία εκατ. ευρώ, αφαίρεση δικαιωμάτων ψήφων των μετοχών των δύο εταιρειών πάνω από το 33%.

Δεν αποκλείεται βέβαια εκτός από διοικητικά μέτρα να ανοίξει και κύκλος ποινικών διώξεων ενώ οι μέτοχοι που παραπλανήθηκαν από την πρακτική των δύο εταιρειών, θα μπορούν να στραφούν εναντίον τους διεκδικώντας αποζημιώσεις