Τι αντίκτυπο έχει η πολιτική κρίση της Ιταλίας στον πληθωρισμό και την ελληνική οικονομία;

 
Τι θα συμβεί αν ο Ντράγκι εγκαταλείψει την Ιταλική κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 18/07/22 - 18:04

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Σε μια συγκυρία όπου η οικονομική αβεβαιότητα λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού είναι αυξημένη, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία δημιουργούν επιπλέον πιέσεις στις αγορές και την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Το πολιτικό ρίσκο βρίσκεται διαχρονικά ψηλά στην ατζέντα με τους σημαντικότερους κινδύνους που λαμβάνει υπόψιν ο οικονομικός κόσμος στο doing business, εξετάζοντας τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει η πολιτική αστάθεια καθώς και η πολιτική αλλαγή στο επιχειρηματικό πλαίσιο μιας χώρας.

Τι θα συμβεί αν ο  ́ ́Super Mario ́ ́ εγκαταλείψει την Ιταλική κυβέρνηση;

Όλες αυτές οι εξελίξεις διαδραματίζονται σε μία κρίσιμη εβδομάδα, όπου αναμένουμε αποφάσεις τόσο από την Gazprom για το φυσικό αέριο όσο και από την ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων καθώς και το νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Αν ο Μάριο Ντράγκι δεν πειστεί να παραμείνει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης, τα ιταλικά ομόλογα είναι δεδομένο ότι θα δεχτούν νέες πιέσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ιταλία, είναι η δεύτερη χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση με το υψηλότερο χρέος και ήδη οι αποδόσεις των κρατικών ιταλικών ομολόγων έχουν σημειώσει άνοδο, εξαιτίας της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων. Η αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι, ενός προσώπου που εμπνέει εμπιστοσύνη στις Βρυξέλλες λόγω της εμπειρίας του ως πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, δημιουργεί ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση του αύριο στην γειτονική Ιταλία.

Η Ιταλία ως η 3η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, θα επηρεάσει και τις οικονομίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Η ανακοίνωση της παραίτησης Ντράγκι - παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή - οδήγησε στην επίσπευση της καθοδικής πορείας του ευρώ, κάνοντας το να υποχωρήσει κάτω από την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, σε μια συγκυρία όπου η Ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει βαθύτερα προβλήματα συγκριτικά με την οικονομία των ΗΠΑ καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί ξανά η πολιτική σταθερότητα (γεγονός που μπορεί να διαρκέσει μήνες), η Ιταλία δεν θα μπορεί να υπογράφει νέα συμβόλαια ενέργειας, ούτε να λαμβάνει δόσεις από το ταμείο ανάκαμψης. Επιπλέον, ένα κυβερνητικό  ́ ́κενό ́ ́ μέχρι την διεξαγωγή εκλογών το Φθινόπωρο, δημιουργεί ανησυχίες για το αν η Ιταλία θα καταφέρει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το 2023, ο οποίος συνήθως εισέρχεται προς συζήτηση στη Βουλή μεταξύ του διαστήματος Ιουλίου-Δεκεμβρίου.

Πως επηρεάζεται η Ελλάδα από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία; Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει και την αβεβαιότητα στις διμερείς συνεργασίες. Ελλάδα και Ιταλία έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς διαχρονικά, ειδικά στο κομμάτι του εμπορίου. Χρειάζεται προσοχή από όσες Ελληνικές επιχειρήσεις στέλνουν εμπορεύματα στην γειτονική χώρα επί πιστώσει, καθώς η αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα στην Ιταλία, αυξάνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. 

*H Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ