Τι λέει το ΔΝΤ για το αδιέξοδο στη συμφωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

"Το ΔΝΤ αποφασίζει με τους αριθμούς", δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις - "Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη και τίποτα άλλο"- "Έχει σημειωθεί προόδος, αλλά παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα"
Ενημερώθηκε: 07/04/17 - 08:09

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζει με βάση τους αριθμούς".

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κπρόσωπος του Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση του mignatiou.com για το ποιός ευθύνεται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

 

Και συνέχισε:

“Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ”. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη”.

Η δήλωση του κου Ράις υποδηλώνει με απλά λόγια ότι το Ταμείο συνεχίζει να πορεύεται στο Ελληνικό Πρόγραμμα μόνο με βάση τους αριθμούς και τίποτα άλλο, και ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την ελληνική υπόθεση αποκλειστικά στο πλαίσιο του Καταστατικού του.

Απαντώντας σε ερώτηση, για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο και τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζέρι Ράις δήλωσε ότι “όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση”, τόνισε.

ΔΝΤ: Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά...


Να σημειωθεί ότι ακούστηκαν βαριές κατηγορίες εναντίον του ΔΝΤ, ότι το Ταμείο επιθυμεί μέχρι και αλλαγή της κυβέρνησης, κάτι που απορρίπτει το Ταμείο. Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένας Αργύρη για τις πληροφορίες ότι το Ταμείο θεωρεί ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό την επόμενη χρονιά και θα ζητήσει περισσότερα μέτρα το 2019. Ο κ. Ράις δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Τόνισε ότι “έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά παραμένουν ανοικτά σημαντικά θέματα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:

"Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς στις Βρυξέλλες και οι εκπρόσωποι του Ταμείου είναι απόλυτα αναμεμειγμένοι στις συζητήσεις. Μπορώ να σας πω ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά ελπίζουμε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα μπορεί να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα. Άρα παρόλο που έχει υπάρξει πρόοδος, χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά να γίνει".

Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος για τα θέματα που εκκρεμούν;

"Ξέρετε δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες γιατί αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η γενική διευθύντρια ρωτήθηκε για αυτό την Δευτέρα και επανέλαβε την σημασία αυτού που αποκαλούμε οι «δύο πυλώνες» του προγράμματος, πρέπει να δούμε πρόοδο στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά και ελάφρυνση του χρέους. Άρα αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει"

"Οι ελληνικές αρχές έχουν αποδεχθεί δύσκολα οικονομικά μέτρα που είναι το ένα σκέλος του προγράμματος, που βρισκόμαστε στο δεύτερο που είναι το χρέος; Πιστεύω ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και όταν θα ξέρουμε ποιες ακριβώς θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, το επίπεδο του χρέους θα είναι προφανώς ανάλογο (συμπληρωματικό). Και αυτό που έχω πει είναι ότι το ΔΝΤ για να πάρει μια πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο θα χρειάζεται να έχει και τα δύο αυτά στοιχεία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το ΔΝΤ προβλέπει ένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και απαιτεί επιπλέον μέτρα για τον επόμενο χρόνο. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε;

Όχι δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Και πάλι δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων; Κατηγορούν οι πάντες εσάς. Σας κατηγορούν ότι θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση. Λέτε δεν μπορεί άλλη λιτότητα ο ελληνικός λαός, αλλά ζητάτε όλο και περισσότερη λιτότητα.

Πιστεύω ότι όλοι δουλεύουν με καλή πρόθεση για ένα ελληνικό πρόγραμμα που θα στηρίξει την ανάπτυξη. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ΔΝΤ και αυτό στο οποίο εστιάζουμε μόνο στα οικονομικά στοιχεία και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα μέλος μας όπως μπορούμε με το να παρέχουμε ισχυρή ανάλυση που θα στηρίξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα φέρει πίσω την χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης που είναι αυτό, που όλοι επιθυμούμε. Άρα οι στόχοι και η προθέσεις του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρες και προσπαθούμε να κάνουμε την δουλεία μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που είναι να παρέχουμε μια ισχυρή ανάλυση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε για την Ελλάδα και κάθε χώρα μέλος, άρα είναι επικεντρωμένο στα οικονομικά στοιχεία.

Μιλούν συχνά η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τσίπρας; Βελκουλέσκου ή Τόμσεν; Ποιοι λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις;

Και οι δύο συμμετέχουν στις συζητήσεις. Και στο άλλο κομμάτι για της συζητήσεις, ναι η κ. Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός έχουν συνομιλήσει και υπάρχει συνεχής επαφή ανάμεσα στην γενική διευθύντρια και ηγέτες των χωρών μελών. Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά οι συζητήσεις είναι συνεχείς.

Υπάρχουν προσδοκίες ότι κατά την εαρινή συνάντηση θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα σε βάθος. Τι πρέπει να περιμένουμε δεδομένου ότι όλοι οι κύριοι παίκτες θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον;

Η ελληνική αποστολή θα βρίσκεται εδώ μαζί με τις αποστολές από άλλες 188 χώρες. Άρα γίνονται όλη την ώρα συζητήσεις με τις αποστολές. Δεν γνωρίζω κάποιες συγκεκριμένες συναντήσεις να είναι προγραμματισμένες για την ατζέντα, αλλά αν αυτό αλλάξει θα σας πληροφορήσω.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Ράις:


Πηγή:mignatiou.com


Σχετικά Θέματα:

Κυβερνητικές πηγές: Το ΔΝΤ δεν ζητάει εφαρμογή των μέτρων από το 2018

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για μια συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση σύντομα

Β. Κικίλιας: Η καθυστέρηση μας κοστίζει πάνω από 12 δισ. ευρώ!

Βελτιωμένοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του ESM

Συνάντηση Σόιμπλε με Νταισελμπλουμ για την Ελλάδα 

Κλειδώνει η συμφωνία με τα νέα μέτρα

Βελτιωμένοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του ESM

Μήνυμα Τσίπρα για κλείσιμο της συμφωνίας

Διαβεβαιώσεις Μέρκελ σε Τσίπρα