Τι Ρόλο έχει η Επενδυτική Βαθμίδα στην Ανάκαμψη της Οικονομίας;

 
greece_flag

Ενημερώθηκε: 22/10/23 - 18:35

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και από δεύτερο αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ οίκο αξιολόγησης, τον Standard & Poor's αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της οικονομικής ανάκαμψης και σταθερότητας της χώρας και έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Να υπενθυμίσουμε ότι μας είχε αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα και ο οίκος αξιολόγησης DBRS ο οποίος όμως αξιολογεί ένα μικρό ποσοστό ελληνικών ομολόγων το οποίο υπολογίζεται γύρω στο 3%, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν είχε αλλάξει κάτι πρακτικά στην ελληνική οικονομία. Με την δεύτερη αναβάθμιση από οίκο που αναγνωρίζει η ΕΚΤ (DBRS,S&P,Fitch, Moody’s), τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πιο αξιόπιστα και φυσικά όλο και περισσότερο όσο αυξάνονται οι αναβαθμίσεις, μιας και 1 Δεκεμβρίου αναμένουμε αξιολόγηση και από τον οίκο Fitch.

Με την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται προτιμητέα για επενδυτές που αναζητούν ασφαλείς αποδόσεις. Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια, μειώνοντας έτσι το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Ταυτόχρονα, οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ήδη την επενδυτική βαθμίδα, μη έχοντας κάτι νέο να αναμένουν. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, ως φρέσκο-αναβαθμισμένη, μπορεί να εκμεταλλευτεί το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών και να διαχειριστεί το αυξανόμενο διεθνώς κόστος δανεισμού με αποτελεσματικό τρόπο.

Η αύξηση της ζήτησης για ελληνικούς τίτλους θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για την πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και όπου η παγκόσμια αβεβαιότητα που προκύπτει τώρα και από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δημιουργεί ανησυχίες.

Η επενδυτική βαθμίδα δημιουργεί κλίμα και για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και μάλιστα επενδύσεων μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι άμεσες ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στον ίδιο βαθμό στην πραγματική οικονομία και οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις επενδύσεις που γίνονται είναι κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, στο Real Estate, ή αφορούν εξαγορές/συγχωνεύσεις. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία άμεσων παραγωγικών επενδύσεων, κυρίως greenfield, δηλαδή μετην ίδρυση θυγατρικών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

* Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ