Δείτε το βίντεο με την επίθεση του Κων. Μητσοτάκη στον Σαμαρά που επικαλέστηκε ο Τσίπρας

 
Δείτε το βίντεο με την επίθεση Κων. Μητσοτάκη στον Σαμαρά που επικαλέστηκε ο Τσίπρας

Ενημερώθηκε: 16/06/18 - 21:53

Το βίντεο με την αποκαλυπτική ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1993 (κι ενώ ήδη τον έχει αποπέμψει από υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά), ο οποίος σε ένα απόσπασμα του λόγου του εκφράζει την απορία του, πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεχθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί το κράτος των Σκοπίων, με σκέτο το όνομα Μακεδονία, επικαλέστηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ανατρέξει στις συνεντεύξεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να δει τι έγινε στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ελσίνκι.

Κατηγόρησε, δε, τον κ. Σαμαρά για «εμπόριο πατριωτισμού» προκειμένου «να χτίσει πολιτική καριέρα».

Λέει ο Κων/νος Μητσοτάκης στο βίντεο

«Πριν ξεκινήσει (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) από τις ΗΠΑ όπου είμαστε μαζί για να πάει στις Βρυξέλλες, του είπα να αντιταχθεί στην Γερμανία, εάν όμως δεν μπορέσεις να υποχωρήσεις να επιμείνεις στην άποψη της μη διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, κοίταξε -τώρα που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Γερμανία – μπορείς να πετύχεις πλήρη ικανοποίηση των Ελληνικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων. Και δεν το επέτυχε ο κ. Σαμαράς. Δεν τον κατηγορώ γιατί δεν το επέτυχε. Νέος ήταν, αδύνατος ήταν, αλλά ήταν ανάγκη από εκεί και πέρα να προχωρήσει εκεί που προχώρησε. Και θα πω και κάτι άλλο ακόμα , δεν μου κάνει και πάρα πολύ εντύπωση γιατί δεν έδωσε την μάχη εκείνη, γιατί 12 μέρες πριν, στις 2 Δεκεμβρίου, στο ίδιο το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Κι είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».

Δείτε το βίντεο από το απόσπασμα της ομιλία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Βουλή που αναφερόταν στο θέμα αυτό:

Ειπε ο πρωθυοπυργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του μεταξύ άλλων: «O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες - για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας "απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία", όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα "Νέα Μακεδονία", αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.