Δήλωση - απάντηση Καραμανλή για το Σκοπιανό

 
Δήλωση Καραμανλή για το Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 16/06/18 - 12:38

Πολλές ήταν οι πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα για τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή σχετικά με την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων.

Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού απάντησε σήμερα το πρωί σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι συνεργάτες τουΚώστα Καραμανλή επισημαίνουν ότι η χθεσινή ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης από την ΝΔ, αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα η απάντηση – τοποθέτηση από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή αναφέρει: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης»

Τι είχε συμβεί το 2008 στο Βουκουρέστι 

Τα Σκόπια είχαν εκφράσει ακόμη μια φορά την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Αυτό που εκκρεμούσε όμως ήταν το πρόβλημα της ονομασίας που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πριν από την Σύνοδο Κορυφής η Ελληνική κυβέρνηση τότε είχε δηλώσει την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων λόγω του ονόματος.

Φυσικά πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια είχαν στηρίξει η Γερμανία η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, και η Γαλλία. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί είχε δηλώσει: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».

Θέση κατά της Ελλάδας είχαν κρατήσει οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ τήρησαν ουδέτερη στάση.