Εκρηκτική η κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ για ψηφοδέλτια και Σκοπιανό

 
Εκρηκτική η κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ για ψηφοδέλτια και Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 14/12/18 - 14:00

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ μετά την χτεσινή, Πέμπτη 13/12, επεισοδιακή συνεδρίαση της επιτροπής των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, καθώς αποχώρησαν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η αποχώρηση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ έγινε προκειμένου να διαβουλευτούν για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Σήμερα Παρασκευή (14/12) είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν αντιπαραθέσεις τόσο για τα ψηφοδέλτια όσο και το Σκοπιανό.

Αίτια της κρίσης στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων, όπως αναφέρουν πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου, υπήρξε ο «αποκλεισμός», του μέλους της ΔΗΜΑΡ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Χρήστου Μέγα από το ψηφοδέλτιο του νομού Άρτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τριεδρικές περιφέρεις όπως είναι αυτή της Άρτας, το τρίτο κόμμα έχει πολλές πιθανότητες να εκλέξει βουλευτή. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ προτάθηκε ο πρώην βουλευτής Χρήστος Γκόγκας για να καταλάβει τη θέση, ενώ αντιπροτάθηκε στον Χρήστο Μέγα να πολιτευθεί στην Αττική.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να μην ανακοινωθεί την Κυριακή το ψηφοδέλτιο της Άρτας αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό. Ειπώθηκε μάλιστα ότι η απόφαση για τον κ. Μέγα δεν αλλάζει.

Μετά από αυτό ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Στέργιος Καλπάκης ανέφερε ότι «υπάρχει πρόταση στο τραπέζι από μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας για απόσυρση των υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής» και τα στελέχη του κόμματος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες το βράδυ οι γραμματείς του ΚΙΝΑΛ Μανόλης Χριστοδουλάκης και της ΔΗΜΑΡ Στέργιος Καλπάκης, είχαν και νέες διαβουλεύσεις, χωρίς όμως να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Από τη ΔΗΜΑΡ πάντως επιμένουν ότι δεν πρέπει να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της Άρτας και άλλων νομών όπου υπάρχουν διαφωνίες αν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση. Σε περίπτωση όμως που ανακοινωθεί και σ’αυτό δεν βρίσκεται το στέλεχός τους, ο Χρήστος Μέγας, τότε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να συζητηθεί η απόσυρση των υποψηφιοτήτων.

Πάντως, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στο Κίνημα Αλλαγής, είναι έντονες οι πιέσεις από τη ΔΗΜΑΡ προς το ΠΑΣΟΚ, να υπάρχει εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή.

Ο ανταγωνισμός στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής θα είναι σκληρός και ο μόνος τρόπος για να είναι σίγουρη η εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στη βουλή, είναι να υπάρχει υποψήφιος βουλευτής στο Επικρατείας και στην πρώτη θέση, όπως δηλαδή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ή σε τριεδρικές περιφέρειες, όπως αυτή της Άρτας.

 Εκνευρισμός για τη στάση της Φώφης στο Σκοπιανό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ υπάρχει αναστάτωση και για την στάση του ΠΑΣΟΚ στο Σκοπιανό.Πολύ δε περισσότερο που η Φώφη Γεννηματά, χωρίς καμία διαβούλευση, όπως υποστηρίζουν, σχεδιάζει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής για την απόφαση Γεννηματά, αφότου δηλαδή οι δημοσιογράφοι, κατά την άτυπη ενημέρωση στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, είχαν ακούσει τον Γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Στ. Μαλέλη, να γνωστοποιεί την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα και σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί ο καθένας να έχει άλλη θέση.

Όπως εκτιμούν στην Αγίου Κωνσταντίνου, αυτή η απόφαση αφορά και έρχεται να προλάβει τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗ.ΣΥ., Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος επανειλημμένα έχει εκδηλώσει θετική εκτίμηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την καταλληλότητα της συγκυρίας για την επίλυση ενός προβλήματος περίπου τριών δεκαετιών, θέτοντας παράλληλα προϋποθέσεις για να δώσει θετική ψήφο.

«Δεν είμαστε ενιαίο κόμμα, είναι συνασπισμός κομμάτων: Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», σχολίαζαν συνεργάτες του Θ. Θεοχαρόπουλου, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη.

Επισήμαιναν ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα, έχει παρουσιάσει τα θετικά και τα αρνητικά σημεία και έχει δηλώσει πως όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή και εξεταστεί το ακριβές περιεχόμενο της, τότε θα συνεδριάσει η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και θα αποφασίσει την τελική θέση της και την κοινοβουλευτική στάση του ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Ο ίδιος έχει πει ότι η θετική ψήφος του συναρτάται επιπλέον από το εάν ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση, δεσμευτεί για την κήρυξη εκλογών στη συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι πρόκειται για προσωπική άποψη του Σταμάτη Μαλέλη (!) και ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει ακόμη την Φώφη Γεννηματά.