Κλιμακώνει την ένταση με τη Ρωσία η Αθήνα - Σκληρή γλώσσα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ

Κλιμακώνει την ένταση με τη Ρωσία η Αθήνα - Σκληρή γλώσσα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ
Ενημερώθηκε: 19/07/18 - 08:58

Απότομα κλιμακώθηκε χτες η ένταση μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών να υιοθετούν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και το ελληνικό ΥΠΕΞ να «δείχνει» πλέον ευθέως τη ρωσική ηγεσία ως έχουσα γνώση για τα όσα συνέβησαν επί ελληνικού εδάφους από τη δράση των Ρώσων διπλωματών και προκάλεσαν την ελληνική αντίδραση, και να κατηγορεί τη Μόσχα για «ασέβεια».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα  της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα η οποία άφησε  αιχμές ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις αποφάσεις και ότι, όπως έχει ξαναπεί το ρωσικό ΥΠΕΞ, πίσω από τις ενέργειες της Αθήνας βρίσκεται ξένος δάκτυλος. Αλλωστε, προς τούτο η κ. Ζαχάροβα ήταν σαφής όταν σε άλλη αποστροφή των δηλώσεών της ανέφερε ότι «οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια, στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

Ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων της Μόσχας, για τα αντίμετρα, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο». Πρόσθεσε, επίσης, πως «πιστεύουμε ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».

Τέλος, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νίκο Κοτζιά στην οποία τον απείλησε σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κ. Ζαχάροβα έκανε λόγο για «ανοησίες» και πρόσθεσε ότι «είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ».

Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως γράφει το hellasjournal.com, σχολιάζουν ότι δεν έχουν σχέση με την υπόθεση των καταγγελιών του Ζ. Ζάεφ και τις απελάσεις των Ρώσσων διπλωματών. «Συνεχίζουν να υποστηρίζουν «την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τους δύο Ρώσους διπλωμάτες και να αντιμετωπίσει έτσι την επίθεση που δέχθηκε με αφορμή τη συμφωνία για επίλυση του Σκοπιανού. Οι Αμερικανοί ομιλούν «για κακόβουλή επιρροή» (από τη Ρωσία) στη Βόρεια Ελλάδα, και δέχονται τη θέση της Αθήνας ότι υπήρξε προσπάθεια αποσταθεροποίησης με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό».

Την ίδια στιγμή, σε αναδίπλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε σχέση με τις καταγγελίες του ότι Ελληνες επιχειρηματίες, φιλικά προσκείμενοι προς τη Ρωσία, επιχείρησαν με χρηματισμό να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε σχέση με το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Ζάεφ είπε χθες ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από προφορικές συνομιλίες διαφόρων ατόμων με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ.

 Όλο το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο πεδίο των αντιμέτρων, πιθανά σήμερα, καθώς η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα. Για το αν τα αντίμετρα θα περιλαμβάνουν μια πιθανή ταξιδιωτική οδηγία, η κ. Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι ο κάθε Ρώσος τουρίστας επιλέγει μόνος τους τον τόπο διακοπών του και ότι το ρωσικό κράτος παρεμβαίνει μόνο όταν πρόκειται για την παροχή συμβουλών για την ασφάλεια τους. Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα για ταξιδιωτική οδηγία προς την Ελλάδα, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι τα «αρνητικά δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών» δεν βοηθούν. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ