Κ.Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε να επανέλθουμε στην κυβέρνηση για να κάνουμε ό,τι κάναμε στο παρελθόν

 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χαμηλή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Ενημερώθηκε: 08/12/17 - 20:35

Τους κινδύνους για την Δημοκρατία από την χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 10ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας. στο ίδιο μήκος κύματος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε ότι βασικό μυστικό για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η ανάκτηση του κύρους των θεσμών.

«Η χαμηλή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς είναι παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί, απειλείται η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Αυτό ανοίγει το δρόμο σε λαϊκίστικα μορφώματα, είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε μάλιστα με έμφαση πως διαχέεται σαν δηλητήριο η άποψη ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών και πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και ενδιαφέρονται μόνο για την πρόσβαση στα οφέλη της εξουσίας. «Αυτό συνέβη και στη χώρα μας. Η δημοσιονομική κρίση ήταν η κορυφή του παγόβουνου για να εκδηλωθεί συνολική αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος», εξήγησε σημειώνοντας πως οι παθογένειες του κράτους σε συνδυασμό με λάθη, έκαναν δυσκολότερη την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτή.

«Ανάλογη θεσμική βλάβη προκαλείται όταν δίνεται η εντύπωση ότι οι θεσμοί γίνονται εργαλεία εξυπηρέτησης άλλων στόχων, όταν χρησιμοποιείς τα χρήματα από υπερφορολόγηση για κομματικό στρατό, όταν δεν προχωράς σε αξιολόγηση και ακυρώνεις πειθαρχικούς ελέγχους, όταν νομοθετείς κουτοπόνηρα με συνεχείς τροπολογίες. Οι θεσμοί πλήττονται όταν καλούνται να τους υπηρετήσουν άνθρωποι ακατάλληλοι που δεν έχουν το ήθος που απαιτεί η θέση τους», συνέχισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθημερινά χρησιμοποιεί διχαστική ρητορική με επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, τον Τύπο, τις ανεξάρτητες αρχές, ακόμα και σε απλούς πολίτες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε επίσης ότι καθημερινά υποβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ΝΔ έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό, και εδώ και 17 μήνες, δεν έχει γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή.

Ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση αρνείται τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών και ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους σημειώνοντας πως «καμία πολιτική δύναμη στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει τέτοια αλαζονεία και καθεστωτική νοοτροπία».

Να δημοσιοποιηθούν στοιχεία για όλα τα κόμματα

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνει κάθε κόμμα, είναι να επιχειρήσει να διεξάγει τη δική του αυτοκριτική και να διορθώσει τα λάθη του και τον τρόπο λειτουργίας του. Επ'αυτού τόνισε ότι η ΝΔ έχει ήδη μειώσει σε σχέση με το 2016 τα λειτουργικά της έξοδα, από 8,2 εκ ευρώ σε 2,1 εκ ευρώ, δηλαδή κατά 74% και πως έχει ήδη αναρτήσει αυτά τα στοιχεία δημόσια στη σελίδα της στο διαδίκτυο.

Στουρνάρας: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς ήταν το σοβαρότερο από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα

«Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο και να δημοσιοποιήσει στοιχεία για όλα τα κόμματα», υπογράμμισε, ενώ εκτίμησε ότι το 2018 η ΝΔ θα λειτουργεί μόνο με ιδιωτική χρηματοδότηση και η κρατική χρηματοδότηση θα πηγαίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών.

Για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών μέσα από το οποίο 2000 νέα στελέχη πέρασαν - όπως είπε - από αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης, ενώ για μέλλον δεσμεύτηκε ώστε το υπουργικό συμβούλιο να είναι το βασικό όργανο παραγωγής πολιτικής και να συνεδριάζει τακτικά.

Για τη λειτουργία της διοίκησης, επανέλαβε όσα έχει πει για την αξιολόγηση. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε για την ανάγκη να λειτουργεί σε καθεστώς γνήσιας δημοσιονομικής αυτοτέλειας, και παράλληλα τόνισε πως δίνει πολύ μεγάλο βάρος στο εργαλείο που λέγεται «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

«Δεν θέλουμε να επανέλθουμε στην κυβέρνηση για να κάνουμε ό,τι κάναμε στο παρελθόν. Θα είμαστε καλύτεροι. Είμαστε έτοιμοι, και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του λαϊκισμού και τις διαφθοράς. Οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν από συντεχνίες δεν μπορούν να ανακόψουν την ορμή μιας κοινωνίας που θέλει να πάει μπροστά. Το οφείλουμε κυρίως στους πιο αδύναμους πολίτες», κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.