Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για τη συμφωνία στο Σκοπιανό - Ανησυχία από τη δήλωση Ιβανόφ

 
Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για τη συμφωνία στο Σκοπιανό - Ανησυχία από τη δήλωση Ιβανόφ

Ενημερώθηκε: 31/05/18 - 07:58

Κρίσιμες οι επόμενες δύο ημέρες για την επίλυση του Σκοπιανού, διάστημα κατά το οποίο θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ, αν και η δήλωση του Προέδρου της ΠΓΔΜ «πάγωσε» τόσο τα Σκόπια όσο και την Αθήνα. Τηλεφώνημα που θα δώσει την τελική διαβεβαίωση για την επίτευξη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, αλλά μια συμφωνία επί της αρχής. Επιπλέον, προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος είπε πως η γλώσσα και η εθνοτική ταυτότητα των πολιτών έχουν συμφωνηθεί κι ότι οι δύο χώρες δεν ήταν ποτέ πιο κοντά σε λύση. Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο πριν το δημοψήφισμα έτσι ώστε η Ελλάδα να ζητήσει με επιστολή της στο ΝΑΤΟ την αποστολή πρόσκλησης στη FYROM για την ένταξη στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία»

Υπενθυμίζουμε πως και ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε δημοσίως για συντελεσμένη συμφωνία, η οποία πρακτικά απομένει να εγκριθεί από τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, κρατά χαμηλούς τόνους λέγοντας: .

κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ονομασία erga omnes

Από το Μαξίμου παραδέχονται πως ήταν αρνητική η ανακοίνωση του, προερχόμενου από το VMRO του Γκρούεφσκι, Προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ, αλλά τονίζουν πως δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι. Ο πρόεδρος των Σκοπίων δήλωσε την Τετάρτη (σ.σ ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας).

Ο πρόεδρος των Σκοπίων θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών θα τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά που επιστρέφει στην Αθήνα.

Ο «κενός» χρόνος πριν από το κρίσιμο τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Οι πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις και στις δύο χώρες κορυφώνονται. Από τη μια η ελληνική κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με πολιτικές δυνάμεις που είναι αντίθετες με τη συμφωνία, από την άλλη, εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται η πολιτική διαχείριση και για τον Ζόραν Ζάεφ αφού ο πρόεδρος Ιβάνοφ επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία.

Κρίσιμος ο ρόλος όμως και του «διεθνούς παράγοντα» μιας και εκτός των γνωστών πιέσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στη νέα ηγεσία του VMRO με σκοπό να την πειθαναγκάσουν να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Το κλίμα αποτυπώνεται και στην υπόσχεση της κυβέρνησης Ζάεφ να άρει τις καταδίκες και τις δικαστικές διώξεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι όσο και άλλων ανωτάτων στελεχών του VMRO, εάν ψηφίσουν τη συμφωνία για το όνομα.