Κυνική παραδοχή Χουλιαράκη: Επιβαρύναμε συνειδητά τους συνεπείς φορολογούμενους

 
Κυνική παραδοχή Χουλιαράκη: Επιβαρύναμε συνειδητά τους συνεπείς φορολογούμενους

Ενημερώθηκε: 02/11/17 - 14:05

Σε μια κυνική παραδοχή προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στη Βουλή ο κ. Χουλιαράκης σχολίασε το νέο οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το (επίσημο) τέλος των Μνημονίων. Παράλληλα παραδέχθηκε πως αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την υπερφορολόγηση ήταν οι συνεπείς φορολογούμενοι, σε μια κίνηση που έγινε συνειδητά από την κυβέρνηση.

υπερπλεόνασμα

Αντί προληπτικής γραμμής δανειακής στήριξης, όπως σχεδιαζόταν το 2014 για την έξοδο από το 2ο Μνημόνιο, ο κύριος Χουλιαράκης αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι ένα μέρος από το τεράστιο του 2017 (2,8% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ) θα πάει για παροχές (περίπου 1,1-1,2 δισ. ευρώ ή 0,6%-0,7%) αλλά και ένα άλλο μέρος θα πάει για «την οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος», δηλαδή ενός «εθνικού κουμπαρά».

Μνημόνιο

φορολογουμένων

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χουλιαράκης η Ελλάδα πέτυχε φέτος «προληπτικά» οκταπλάσιο υπερπλεόνασμα από όσο απαιτούσε το για το 2017, με σκοπό να «οικοδομήσει» αποθεματικό με εθνικούς πόρους. Κάτι το οποίο θα μπορούσε βέβαια να λάβει και από την «προληπτική» δανειακή κάλυψη που ζητούσε το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση. Χωρίς περιστροφές ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε πως το υπεροπλεόνασμα στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση και στις θυσίες της μεσαίας τάξης και των εντίμων .

«Η αλήθεια είναι – και δεν κρύβομαι – ότι η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας. Είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους. Είναι μεγάλη για τη μεσαία τάξη. Είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η Κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ το χρόνο, κάτι που η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε» είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Το πώς θα ωφεληθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προκύπτει από το πώς θα διανεμηθεί και το μέρος του υπερπλεονάσματος που προέκυψε εφέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διανομή του μερίσματος θα στηριχθεί σε 3 άξονες:

- Περί τα 700-750 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε ένα εκατομμύριο οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια.

- Περί τα 360 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν στη ΔΕΗ για να εξοφληθούν τα «φέσια» από την κάλυψη του κόστους των ΥΚΩ (και όχι μόνον) προκειμένου να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος.

- 315 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αναδρομική επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν για εισφορές Υγείας στις κύριες συντάξεις την περίοδο από το 2012 - 2016 και αφορούν περί τα 2 εκατ. συνταξιούχους.