O Τσίπρας αποφασίζει για Μαρινάκη

 
O Τσίπρας αποφασίζει για Μαρινάκη

Ενημερώθηκε: 11/11/17 - 18:20

Άνθρωποι της κυβέρνησης επιθυμούν αναίρεση του βουλεύματος όσον αφορά το αθωωτικό σκέλος για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, εκβίασης , έκρηξης, για τους 28 ποδοσφαιρικούς παράγοντες, με συνέπειες αν η αναίρεση γίνει δεκτή τη διάλυση των ομάδων Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Λεβαδειακός.

Βαγγέλη Μαρινάκ

Τουλάχιστον αυτό γράφει και αναλύει η εφημερίδα «Αποψη» αναφερόμενη στο τι μέλλει γενέσθαι μετά την παραπομπή των 28 κατηγορουμένων ποδοσφαιρικών παραγόντων - μεταξύ αυτών και του η - για το αδίκημα της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα), και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων (κακούργημα).

Παράγοντες που αθώωθηκαν για τις σοβαρότερες κατηγορίες που τους βάραιναν και για τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο αίτησης αναίρεσης στο απαλλακτικό βούλευμα: α) της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, β) της εκβίασης, γ) της απάτης, και δ) της ηθικής αυτουργίας σε ενέργεια έκρηξης, με ψήφους 3-0 εκρίθησαν από το Συμβούλιο Εφετών ότι δεν υφίστανται. Η παραπομπή των

Να σημειώσουμε ότι την ίδια ημέρα, πριν ακόμη το βούλευμα κατατεθεί και λάβει αριθμό, ο υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έσπευσε να δηλώσει ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, διαφορετικά θα ανακληθεί το πιστοποιητικό τους συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

 Το βούλευμα, οι σκέψεις για αναίρεσή του, οι αντιδράσεις και βεβαίως οι απίστευτες κυρώσεις

«Άποψη»

Όπως γράφει η εφημερίδα , το περιεχόμενο του βουλεύματος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, αναλόγως με την οπτική γωνία φίλων και εχθρών, κυρίως του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα συλλογικά έντυπα και μεγάλη μερίδα του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου έκαναν λόγο για δικαίωση του εφοπλιστή προέδρου του Ολυμπιακού. Η απέναντι πλευρά, που περίμενε να δει τον Βαγγέλη Μαρινάκη ακόμη και με χειροπέδες, έκανε λόγο για όχι εμπεριστατωμένο βούλευμα και προέβλεπε μάλιστα την αναίρεσή του από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου.

Μάλιστα, την ίδια σκέψη για αίτηση αναίρεσης είχαν και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, αλλά και ο ΥΠΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος.

Όταν πέρασαν οι πρώτες ώρες, και πριν καν έρθει η επόμενη μέρα, τις πρώτες σκέψεις για κατάθεση αίτησης αναίρεσης και η περίπτωση η αναίρεση αυτή να υιοθετηθεί από τον Άρειο Πάγο, δημιούργησαν έναν απίστευτο πονοκέφαλο στα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και στα συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Κατ’ αρχάς είναι δεδομένο ότι το αθωωτικό σκέλος που προαναφέραμε ελήφθη με απόλυτη πλειοψηφία –δηλαδή με την ομόφωνη γνώμη του Συμβουλίου Εφετών–, η αναίρεσή του από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ήταν μια ενέργεια πολύ, μα πολύ δύσκολη που θα υιοθετούσε η κα Ξ. Δημητρίου. Και αυτό επειδή στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξε έκδοση βουλεύματος με απόλυτη πλειοψηφία το οποίο να ανηρέθη. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Δημητρίου δεν φαίνεται θετικά διακείμενη σε μια τέτοια ενέργεια.

Αν όμως –ως υπόθεση εργασίας– κατατεθεί αίτηση αναίρεσης και αυτή γίνει δεκτή, τότε οι συνέπειες –ανεξαρτήτως της τύχης των τριών προαναφερομένων προέδρων– για τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Λεβαδειακός θα είναι απίστευτες.

Με δεδομένη την απόφαση στην υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου και του Αχιλλέα Μπέου –υπενθυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός Βόλου διελύθη και μάλιστα προ της τέλεσης ευρωπαϊκού αγώνα (Γιουρόπα Λιγκ) με συμμετοχή της βολιώτικης ομάδας– οι παραπάνω ΠΑΕ υποβιβάζονται στην Δ΄ Εθνική, δηλαδή στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, και βεβαίως οι ΠΑΕ διαλύονται και οι μετοχές έχουν την αξία μιας χαρτοπετσέτας…

Έτσι, το θέμα της προσπάθειας ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης και η προτροπή για κατάθεση αίτησης αναίρεσης ξέφυγε από τα μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και πέρασε στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις –τουλάχιστον σήμερα– δεν είναι ευνοϊκές για την κυβερνητική παράταξη, κατά την γνώμη μας δύσκολα θα δεχθεί ο πρωθυπουργός να υιοθετήσει την πρόταση αυτή των «γερακιών» της συγκυβέρνησης. Όμως επειδή, όπως γράφουμε και στο επόμενο δισέλιδο, η Ελλάδα δεν είναι παίξε-γέλασε, αλλά είναι και «παίξε» και «γέλασε», τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Ίδωμεν…