Ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου για τον φιλέλληνα Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό

 
Στην πολύπλευρη προσωπικότητα και στις ελληνικές, ιδίως «Αθηναϊκές», ρίζες του Αδριανού, αναφέρθηκε ο ΠτΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερώθηκε: 16/01/18 - 20:48

Στην πολύπλευρη προσωπικότητα και στις ελληνικές, ιδίως «Αθηναϊκές», ρίζες του Αδριανού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου «Αθήνα-Ρώμη 117-2017 μ.Χ., Αφιέρωμα στον Φιλέλληνα Ρωμαίο Αυτοκράτορα και Αθηναίο Άρχοντα Αδριανό», στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Ο κ. Παυλόπουλος περιέγραψε αναλυτικά το «διπολικό» ελληνορωμαϊκό μέγεθος και αντίστοιχο κλασικό μεγαλείο της αυτοκρατορικής οντότητας του φιλέλληνα Ρωμαίου αυτοκράτορα, αναδεικνύοντας τις πτυχές της προσωπικότητάς του και κυρίως τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που είχε λάβει με έμφαση την αρχαία ελληνική Παιδεία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πρ. Παυλόπουλου με Λ. Πετρούνια

Όπως σημείωσε: «Η εκπαίδευση του Αδριανού ήταν διπλή: Από την μια πλευρά καλλιεργούσε την μόρφωσή του, με τόσο έντονα να ελληνικά της στοιχεία, ώστε οι σύγχρονοί του στη Ρώμη του έδωσαν το προσωνύμιο "Graeculus", "Μικρός Έλληνας". Και, από την άλλη πλευρά, ολοκλήρωνε τη στρατιωτική του παιδεία, ακολουθώντας, σχεδόν πάντα, τον Τραϊανό στις εκστρατείες του εκτός Ρώμης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, όταν ο αυτοκράτορας είχε επεκτείνει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε τέτοιον βαθμό, ώστε ν' αποκτήσει τη μεγαλύτερη έκτασή της στην ιστορία της».

Μάλιστα, τόνισε ότι «αυτή την κληρονομιά του Τραϊανού παρέλαβε ο Αδριανός, ένας αυτοκράτορας πραγματικός "Ιανός", αφού στην όλη αυτοκρατορική προετοιμασία του μετείχε η Ρώμη, ως προς το Imperium, και η Αθήνα, ως προς την κλασική Παιδεία του. Η όλη αυτοκρατορική του πορεία -πρωτίστως δε το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρθηκε για την περαιτέρω επέκταση των ορίων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- απέδειξαν ότι στον χαρακτήρα του Αδριανού επικράτησε η Αθήνα, ενώ η Ρώμη απλώς προσέθεσε σ'αυτόν το θεσμικό στίγμα της υποδειγματικής θεραπείας της Res Publica».

Παυλόπουλος: Αυστηρό μήνυμα για την ονομασία της πΓΔΜ

Υπενθύμισε, επίσης, την ιδιαίτερη σχέση του Αδριανού με την Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Πνεύμα της αρχαίας Αθήνας άφησε βαθιά τα σημάδια του στην προσωπικότητα του Αδριανού, ήδη από την εφηβική του ηλικία, καθώς οι πρώιμες φιλοσοφικές του ανησυχίες τον κατεύθυναν στον δρόμο των Στωικών, αλλά ακόμη και του Επικουρείων. Τον επηρέασε όμως κατ΄ εξοχήν ο "στωικισμός", μέσω της μελέτης του Επικτήτου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε, παράλληλα, ότι ίσως ήταν η θέση του Επικτήτου, σύμφωνα με την οποία η πεμπτουσία της ελεύθερης βούλησης πρέπει να κατευθύνεται όχι στην επαύξηση αλλά στην πιο σώφρονα διαχείριση των κεκτημένων, που τον οδήγησε να επιλέξει όχι την επέκταση των ορίων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά την πιο ορθολογική οργάνωσή της, με πυρήνα την Res Publica. «Ήταν αυτή η νοοτροπία του Αδριανού που ώθησε τον Σίλερ να τον αποκαλέσει "πρώτο υπηρέτη της Αυτοκρατορίας"» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως «έτσι ο Αδριανός έμεινε στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περισσότερο ως ο "Princeps" που φρόντισε με ζήλο την εμπέδωση της ειρήνης, τον εξορθολογισμό της αυτοκρατορικής διοίκησης και τον εξωραϊσμό των πόλεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ