Ονομασία ΠΓΔΜ: Κρίσιμη η εβδομάδα για το Σκοπιανό

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Κρίσιμη η εβδομάδα για το Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 22/01/18 - 13:32

Ονομασία ΠΓΔΜ: Κρίσιμη η εβδομάδα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έπειτα από την κατάθεση των προτάσεων του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την de facto ενεργοποίηση των απευθείας πολιτικών διαύλων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το ογκώδες και μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν αλλάζει η διαπραγματευτική μας γραμμή λόγω του συλλαλητηρίου. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε λύση στη βάση της εθνικής μας γραμμής» δήλωσε στον Real.gr ανώτερη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, ενώ στο ελβετικό θέρετρο θα καταφθάσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας όλες τις τελευταίες ημέρες.

Οσον αφορά τις συνομιλίες, μετά τις επαφές υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς λίγα έχουν γίνει γνωστά, πέρα από ορισμένες διαρροές σε ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ που δεν επιβεβαιώνονται από καμία πηγή στην Αθήνα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη, αρχικά με τον κ. Κοτζιά και έπειτα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, έγινε σαφές ότι, με βάση τα δεδομένα που υφίστανται αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα προσανατολίζεται να προτείνει το όνομα «Δημοκρατία του Βαρδάρη», ενώ η ΠΓΔΜ το «Νέα Μακεδονία». Προφανώς οι δύο συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ήδη, τον τόνο έδωσε ο κ. Τσίπρας που σημείωσε (Εθνος) ότι δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία «είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων, ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δε θα διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Τονίζοντας, ότι «θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», αν υπάρξει ευκαιρία για επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση του παραπάνω όρου.

Πολιτική κόντρα με αφορμή το συλλαλητήριο

Το συλλαλητήριο προκάλεσε και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για εν κρύπτω σχεδιασμούς στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, και για ανικανότητα

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το συλλαλητήριο ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου και αισθητά μικρότερο του αντίστοιχου συλλαλητηρίου του 1992, εκτιμούν ότι το πολιτικό πρόβλημα μεταφέρεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον αποχαιρετούν την προσπάθεια κοινής θέσης με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ενώ ορισμένοι σημειώνουν και τα θετικά σημεία, της χρησιμοποίησης του όγκου του συλλαλητηρίου ως «όπλο» στη διαπραγμάτευση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ευτυχώς για την χώρα τα μεγάλα εθνικά θέματα τα χειρίζεται η σημερινή Κυβέρνηση κι όχι ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του επιτέθηκε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «υπονομεύουν την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης».

Δύσκολο σημείο για την κυβέρνηση η στάση των ΑΝΕΛ. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δείχνει να απομακρύνει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο φέρνει πιο κοντά με το Ποτάμι, πιθανότατα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Υπενθυμίζεται πως χθες στο συλλαλητήριο συμμετείχαν από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Αντίθετα ο Κώστας Ζουράρις μόλις εμφανίστηκε βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι τον καταδίωξαν, τον χτύπησαν και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, στη χτεσινή του συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» σχολίασε ότι ο «Πάνος έχει επίγνωση του προβλήματος». Τον χαρακτήρισε «έντιμο» και «πατριώτη» πολιτικό, υπογραμμίζοντας ότι εμπιστεύεται τον υπουργό εξωτερικών αλλά και ότι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υπάρξει ευρεία συναίνεση ει δυνατόν όλων των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.