Παυλόπουλος: Εύχομαι ο γερμανικός λαός, να δώσει την απάντησή στο υπόλειμμα του ναζισμού

 
Προκόπης Παυλόπουλος: Οφείλει ο γερμανικός λαός να δώσει αυτή την απάντηση.

Ενημερώθηκε: 24/09/17 - 17:30

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ιδιαίτερη αναφορά στις σημερινές εκλογές στην Γερμανία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της αντιφώνησης του προς τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε, με αφορμή την επέτειο της 'Αλωσης της Τριιπολιτσάς.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Σήμερα είναι μία σημαδιακή ημέρα, ημέρα των γερμανικών εκλογών. Εύχομαι και ελπίζω ο γερμανικός λαός, αυτός ο λαός, ο οποίος περισσότερο από κάθε άλλο γνωρίζει τι σημαίνουν οι εφιάλτες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τι σημαίνουν τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού, να δώσει την απάντηση στο υπόλειμμα που υπάρχει και στη Γερμανία. Και το οφείλει ο γερμανικός λαός να δώσει αυτή την απάντηση. Οφείλει να απαντήσει σε αυτούς, οι οποίοι τολμούν αυτή τη στιγμή να εμφανίζονται νοσταλγοί ενός παρελθόντος, το οποίο αιματοκύλησε στον κόσμο. Είναι χρέος του γερμανικού λαού να το πράξει και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το 2017 υπήρξε μια κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη, διότι έγιναν πολλές και σημαντικές εκλογές, στις οποίες κρίθηκε, αν και κατά πόσο η Ευρώπη θα προχωρήσει». Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, «εμφανίστηκαν μορφώματα ναζισμού και φασισμού σε διάφορους λαούς, τα οποία έχουν ως στόχο να κατεδαφίσουν την Ευρώπη, να ροκανίσουν τη δημοκρατία».

«Μέχρι σήμερα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι λαοί της Ευρώπης έδωσαν την απάντηση σε αυτό τα μορφώματα και όπως είπα πρόσφατα στο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο γαλλικός λαός μέσα από την εκλογή του, που ήταν ένας θρίαμβος της δημοκρατίας, έδωσε την απάντησή του σε αυτά τα κατάλοιπα του ναζισμού και του φασισμού, τα οποία υπονομεύουν την δημοκρατία και την Ευρώπη και είπε δεν θα περάσουν».

Ακόμη, αναφερόμενος, ο στους λαούς της Ευρώπης είπε ότι «περιμένουν τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας και όλων των επιμέρους ηγεσιών και την απάντηση, η οποία θα εξαλείψει τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού» προσθέτοντας: «Αυτά τα υπολείμματα, που υπονομεύουν την δημοκρατία και την ίδια την Ευρώπη, δημιουργήθηκαν μέσα από συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι κυρίως δημιουργήματα οικονομικών πολιτικών, οι οποίες υπήρξαν εντελώς εσφαλμένες, γιατί οδήγησαν σε διεύρυνση των ανισοτήτων, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ρήξη του κοινωνικού ιστού. Εκεί ακριβώς υπολογίζουν αυτά τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού. Στην δυστυχία των ανθρώπων, στις κοινωνικές ανισότητες, στον άνθρωπο χωρίς ελπίδα στον φοβισμένο άνθρωπο.»

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «αντέχουν οι λαοί, αλλά θα πρέπει και οι ηγεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.»
Στην συνέχεια είπε ότι «ανάλογα με την απάντηση που θα δώσουν οι γερμανικές εκλογές, θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να υπερασπιστούμε βασικές αρχές και αξίες, που θα κάνουν την Ευρώπη μεγάλη και θα διαδραματίσει τον πλανητικό της ρόλο . Να υπερασπιστούμε τις αρχές του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι «έχει τεράστια σημασία η οικονομική ελευθερία έχει πολύ μεγάλη σημασία η νομισματική ενοποίηση και ουδείς το αμφισβητεί», αλλά όλο αυτό, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να γίνει, χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι ο πυλώνας της Ευρώπης».

Αυτόν όπως τόνισε, «θα πρέπει να τον υπερασπιστούμε και ότι αλλαγές πρέπει να κάνουμε, να τις κάνουμε». «Και δεν θα τις κάνουμε» συμπλήρωσε ‘μόνο για την Ελλάδα, που πλήρωσε βαρύ το τίμημα ακόμη και σφαλμάτων που δεν είναι μόνο δικά της.»

«Να το κάνουμε» συνέχισε «εν ονόματι της Ευρώπης, που αν συνεχίσει στην ίδια γραμμή μια άγονης πολιτικής λιτότητας, η οποία οδήγησε εδώ που οδήγησε δεν θα έχει το μέλλον που της αναλογεί». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να υπάρξει μόνο για του λαούς της, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο» διότι όπως ανέφερε «η Ευρώπη έχει ιστορικό ρόλο.»

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «εμείς οι Έλληνες κουβαλάμε μέσα μας το DNA της Ευρώπης και ως εκ τούτου έχουμε ιερό χρέος, μαζί με τους άλλους λαούς, να υπερασπιστούμε αυτή την ήπειρο, το πνεύμα της και τον πολιτισμό της, διότι είναι χρέος απέναντι στη ανθρωπότητα.»

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην πόλη μας, τιμώντας για τρίτη συνεχή χρονιά με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς.»

Στην συνέχεια, ο δήμαρχος τόνισε απευθυνόμενος προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, ότι «μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε ως έθνος, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι ο δήμος Τρίπολης έχει πλήρη επίγνωση της θεσμικής του ευθύνης, ως θεματοφύλακας της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς που διέπει τη φυσιογνωμία της πόλης».

«Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο», πρόσθεσε «και υπό το πρίσμα της επερχόμενης επετείου το 2021 των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, ο δήμος Τρίπολης έχει εκπονήσει ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παυλής, «εντάσσεται τόσο η ανάδειξη του μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, το οποίο έχετε ήδη θέσει υπό τη σκέπη σας, καθώς και η ανάδειξη μιας σειράς ιστορικών περιοχών του ευρύτερου δήμου Τρίπολης.»

Πριν από το επίσημο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων και στην συνέχεια μετέβη στην αίθουσα τέχνης «Κούρος», όπου εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο, «Τριπολιτσά 200 χρόνια παλιγγενεσίας "Θεόδωρος Βρυζάκης" η Ελλάς ευγνωμονούσα εικαστικό αφιέρωμα».

Στις εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της 'Αλωσης της Τριπoλιτσάς, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αρκαδίας, Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Κυρίες και κύριοι,

Σας είχα πει όταν πρωτοβρεθήκαμε εδώ και ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την
δημιουργία του Μνημείου για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ότι θα κάνω ό,τι μου αναλογεί
ώστε μέχρι το τέλος της θητείας μου το Μνημείο αυτό να το εγκαινιάσουμε. Και κάθε φορά
θα βρίσκομαι εδώ μέχρι να εκπληρώσουμε αυτήν την αποστολή. Το οφείλουμε στον Γέρο
του Μωριά, τον οφείλουμε στον Στρατηγό της Εθνεγερσίας.

Τώρα σ’ αυτή την Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς που έχει όλα τα στοιχεία Εθνικής
Επετείου και καθώς πλησιάζουμε στα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, πρέπει να
ομολογήσουμε ότι αν δεν υπήρχε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης η Εθνεγερσία δεν θα είχε
ευοδωθεί. Του οφείλουμε λοιπόν όχι μόνο οι κάτοικοι της Τρίπολης και της Αρκαδίας,
αλλά όλοι οι Έλληνες αυτή την τιμή που είναι ταυτοχρόνως και μια παρακαταθήκη
μνήμης. Γιατί για μένα και για όλους μας, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η πορεία της
Εθνεγερσίας μετά την Άλωση, είναι πραγματικά μια πηγή έμπνευσης, διδαγμάτων. Το
πρώτο δίδαγμα αφορά εκείνους τους οποίους νίκησε την εποχή εκείνη ο Κολοκοτρώνης
και οι εξεγερμένοι Έλληνες. Εκείνους, έναντι των οποίων εμείς οι Έλληνες κατακτήσαμε
πάλι την Ελευθερία μας. Και εννοώ την σημερινή φίλη και γείτονα Τουρκία. Για μας αυτή η
ιστορική μνήμη δεν έχει δημιουργηθεί για να διχάζει, έχει δημιουργηθεί για να διδάσκει και
να ενώνει. Να μας διδάσκει τα αγαθά της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Το έχω
ξαναπεί στο παρελθόν, το επαναλαμβάνω και τώρα: Στη φίλη και γείτονα Τουρκία
τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Είμαστε εμείς ουσιαστικά, που σήμερα
ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Λέμε όμως ανυποχώρητοι το εξής και αυτό ας
γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση: Αυτό περνάει μέσα από τον πλήρη, απόλυτο,
ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Άρα προϋποθέτει
τον πλήρη σεβασμό των συνόρων μας, της εδαφικής μας κυριαρχίας και βεβαίως της
εθνικής μας κυριαρχίας. Άρα τον σεβασμό των συνόρων, της κυριαρχίας και του εδάφους
της ΕΕ. Γιατί ξέρουμε ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα της ΕΕ. Αυτό ας το αντιληφθεί η
Τουρκία.

Αλλά το δεύτερο είναι ουσιώδες γιατί από αυτόν εδώ τον Τόπο, τούτες τις κρίσιμες ώρες
μαθαίνουμε ότι πρέπει, όλοι ενωμένοι, να πορευθούμε για να διεκδικήσουμε το μέλλον
που μας αναλογεί σ’ αυτήν την μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε. Στην
οποία δεν ανήκουμε απλώς, αλλά έχουμε χρέος χωρίς αλαζονεία κι έπαρση σ’ αυτό που
μας αναλογεί, να πρωταγωνιστήσουμε για να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κι
εμείς οι Έλληνες μπορούμε αλλά κι έχουμε χρέος, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο βασικός
πυλώνας της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού κατάγεται από
την Ελλάδα. Αυτόν τον πυλώνα πρέπει να τον υπερασπισθούμε όπως υπερασπιζόμασθε
την Ιστορία μας. Και σήμερα είναι μια μέρα σημαδιακή για την Ευρώπη και αυτό θα ήθελα
να τονίσω από αυτόν εδώ τον ιερό Τόπο, αυτές τις κρίσιμες ώρες: Το 2017 υπήρξε μια
χρονιά κρίσιμη γενικότερα για την ίδια την Ευρώπη. Έγιναν πολλές και σημαντικές
εκλογές στις οποίες κρίθηκε το εάν και κατά πόσο η Ευρώπη θα προχωρήσει. Και τούτο
γιατί εμφανίσθηκαν μορφώματα Ναζισμού και Φασισμού σε διάφορους Λαούς τα οποία
έχουν ως στόχο να κατεδαφίσουν την Ευρώπη. Να ροκανίσουν την Δημοκρατία. Οι Λαοί
μέχρι σήμερα της Ευρώπης, έδωσαν την απάντηση σ’ αυτά τα μορφώματα. Όπως είπα
στον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του
στην Αθήνα, ο Γαλλικός Λαός μέσα από την εκλογή του που ήταν ένας θρίαμβος της
Δημοκρατίας, έδωσε την απάντησή του σ’ αυτά τα κατάλοιπα του Φασισμού και του
Ναζισμού τα οποία υπονομεύουν την Δημοκρατία και την Ευρώπη, και είπε «δεν θα
περάσουν». Σήμερα είναι μια σημαδιακή μέρα, η ημέρα των Γερμανικών Εκλογών.
Εύχομαι κι ελπίζω ο Γερμανικός Λαός, αυτός ο Λαός ο οποίος περισσότερο από κάθε
άλλον γνωρίζει τι σημαίνουν οι εφιάλτες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, τι σημαίνουν
τα υπολείμματα του Φασισμού και του Ναζισμού, να δώσει την απάντηση στο υπόλειμμα
που υπάρχει και στην Γερμανία. Και το οφείλει ο Γερμανικός Λαός να δώσει αυτή την
απάντηση. Οφείλει να απαντήσει σ’ αυτούς, οι οποίοι τολμούν αυτήν την στιγμή να
εμφανίζονται νοσταλγοί ενός παρελθόντος το οποίο αιματοκύλησε τον κόσμο. Είναι χρέος
του Γερμανικού Λαού να το πράξει, κι εγώ είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει. Ανεξαρτήτως
τούτου όμως, μπορεί οι Λαοί να έδωσαν την απάντησή τους –το τονίζω εύχομαι να δώσει
και ο Γερμανικός Λαός την δική του σήμερα- αλλά οι Λαοί περιμένουν. Περιμένουν τις
αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας, και όλων των επιμέρους ηγεσιών. Την απάντηση, η
οποία θα εξαλείψει τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτά τα υπολείμματα του Ναζισμού και του
Φασισμού. Γιατί αυτά τα υπολείμματα που υπονομεύουν την Δημοκρατία και
υπονομεύουν και την ίδια την Ευρώπη, δημιουργήθηκαν μέσα από συγκεκριμένες
συνθήκες. Είναι κυρίως δημιουργήματα οικονομικών πολιτικών οι οποίες υπήρξαν
εντελώς εσφαλμένες. Γιατί οδήγησαν σε διεύρυνση των ανισοτήτων η οποία μπορεί να
οδηγήσει ακόμα και σε ρήξη του κοινωνικού ιστού. Εκεί ακριβώς υπολογίζουν αυτά
τα υπολείμματα του Ναζισμού και του Φασισμού, στην δυστυχία των ανθρώπων, στις
κοινωνικές ανισότητες, στον Άνθρωπο χωρίς ελπίδα, στον φοβισμένο Άνθρωπο.
Αντέχουν οι Ευρωπαϊκοί Λαοί αλλά πρέπει και οι Ευρωπαϊκές Ηγεσίες να σταθούν στο
ύψος των περιστάσεων. Είναι καιρός λοιπόν να αλλάξουμε ρότα. Πρέπει να
υπερασπισθούμε βασικές αρχές κι αξίες που θα κάνουν την Ευρώπη μεγάλη για να
διαδραματίσει τον πλανητικό της ρόλο. Να υπερασπισθούμε τις αρχές του Ανθρωπισμού,
της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και ιδίως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και
της Ελευθερίας. Έχει τεράστια σημασία η οικονομική ελευθερία, έχει πολύ μεγάλη
σημασία η νομισματική ενοποίηση κι αυτό ουδείς το αμφισβητεί, αλλά όλο αυτό πρέπει να
γίνει χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης που είναι
ο πυλώνας της Ευρώπης. Αυτόν τον πυλώνα πρέπει να τον υπερασπισθούμε και τις
αλλαγές που είναι απαραίτητες πρέπει να τις κάνουμε. Και δεν θα τις κάνουμε μόνο για
την Ελλάδα που πλήρωσε βαρύ τίμημα ακόμα και σφαλμάτων που δεν είναι δικά της.
Πρέπει να το κάνουμε εν ονόματι της Ευρώπης.

Η Ευρώπη εάν συνεχίσει στην ίδια γραμμή μιας άγονης πολιτικής λιτότητας η οποία οδήγησε εδώ που οδήγησε, δεν θα έχει το μέλλον που της αναλογεί. Κι αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να το πράξουμε –αυτή η γενιά της Ευρώπης- την στιγμή που, το τονίζω, η Ευρώπη πρέπει να υπάρξει όχι μόνο για τους Λαούς της αλλά για τον κόσμο ολόκληρο.

Κοιτάξτε γύρω σας, ο κόσμος είναι ταραγμένος, η Δημοκρατία κινδυνεύει, η Ειρήνη κινδυνεύει.

Ποια άλλη δύναμη στον κόσμο μπορεί να δώσει πραγματικά αυτή την προοπτική σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα και την υφήλιο; Ποια άλλη δύναμη είναι εκείνη η οποία ξεπερνώντας τους δικούς της
Λαούς ακόμα, είναι δυνατόν να εμπνεύσει την υφήλιο για αυτές τις αρχές και τις αξίες;
Είναι η Ευρώπη. Δεν το λέω με έπαρση, δεν το λέω με αλαζονεία. Είναι η καταγωγή της,
είναι η ιστορία της, είναι ο προορισμός της, είναι ο ιστορικός της ρόλος.

Κύριε Δήμαρχε,
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους όπως σας είπα, μέχρι το τέλος της θητείας μου θα
βρίσκομαι αυτήν την ημέρα πάντα εδώ, για να ολοκληρώσουμε και το χρέος απέναντι
στον Γέρο του Μωριά. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.