Προκόπης Παυλόπουλος: Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Προκόπης Παυλόπουλος: Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις
Ενημερώθηκε: 07/03/18 - 14:11

Σκληρή και σαφή απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την ακριτική Νίσυρο, όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση προς τιμήν του, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη.

Ο ΠτΔ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που στρέφεται εναντίον του, καλώντας τον να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα (!) την ώρα που η Τουρκία την Τρίτη (6/3), προχώρησε σε συνολικά 52 παραβιάσεις, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων» είπε με έμφαση και πρόσθεσε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Βολές Τσαβούσογλου κατά Παυλόπουλου (ΦΩΤΟ)

« Ειδικώς προς αυτούς, υπενθυμίζουμε και το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει κατά το Διεθνές Δίκαιο λόγον επ’ αυτού, διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων».

Κλείνοντας την ομιλία του κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Νισύρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα: «Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου, και όχι μόνο, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να υπερασπισθώ αφενός την μακραίωνη Ιστορία και την αναντίρρητη ελληνικότητα της Νισύρου και όλων των Δωδεκανήσων. Και, αφετέρου και σύμφωνα με όσα εξέθεσα, τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει».