Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Βολές Τσαβούσογλου κατά Παυλόπουλου (ΦΩΤΟ)

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Βολές Τσαβούσογλου κατά Παυλόπουλου (ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 07/03/18 - 11:23

Σε νέες προκλήσεις προβαίνει η Τουρκία, η οποία φαίνεται πως προσπαθεί «κερδίσει» χρόνο στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατά στην προφυλάκιση, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκδίδει ανακοίνωση κατά του Προκόπη Παυλόπουλου.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία αιχμηρή ανακοίνωση καλεί τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα (!) την ώρα που η Τουρκία την Τρίτη (6/3), προχώρησε σε συνολικά 52 παραβιάσεις, πετώντας σε περιοχές στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως: «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: "Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…). Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας". Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει μια ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Ήρωες» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί - Το κράτος να κάνει το χρέος του

Ζητά συλλήψεις χρυσαυγιτών που έκαψαν την τουρκική σημαία

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ ζητά από την Ελλάδα να συλλάβει μέλη της της Χρυσής Αυγής που έκαψαν την τουρκική σημαία στην Αθήνα. «Καταδικάζουμε την καύση της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Ζητούμε από τις ελληνικές Αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απεχθή πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν».

δ

Ο Κατρούγκαλος για την πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Την προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και μέσω της κυβέρνησής της και μέσω του Προέδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας, πάντοτε υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο. Και ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση εκ μέρους μας προφανώς» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η τακτική της άλλης πλευράς φαίνεται να θέλει να κλιμακώνει την ένταση. Το δικό μας το εθνικό συμφέρον είναι για αποκλιμάκωση της διμέρους έντασης, αναδειξη διεθνών πλευρών και αναζήτηση της ευρύτερης διπλωματικής στήριξης» πρόσθεσε ο Κατρούγκαλος.

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου και το μήνυμα στην Αγκυρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πιερία διεμήνυσε στην Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, αλλιώς «εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δεν το θέλουμε, αλλά αν η Ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν' αφήνει ίχνος "γκρίζων ζωνών" υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες". Ας μην επινοούν κάποιοι "γκρίζες ζώνες". "Γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος.