Σκάνδαλο Novartis: Επιστροφή στην Δικαιοσύνη

 
Τέλος και επισήμως στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Ενημερώθηκε: 17/04/18 - 23:08

Σε αδιέξοδο, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Novartis, ετοιμάζεται να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Το απόγευμα της Τρίτης (17/4) , τα μέλη της πλειοψηφίας συγκεντρώθηκαν προκειμένου ν’ αποφασίσουν για την αρμοδιότητα της και εκεί επιβεβαιώθηκε το ότι με τις τρέχουσες εξελίξεις η Βουλή δεν είναι αρμόδια να επιληφθεί επί των αδικημάτων που περιγράφονται και συγκεκριμένα, της δωροδοκίας/δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Οι δύο εισηγητές κατέθεσαν και παρουσίασαν τις εκτεταμένες εισηγήσεις τους και ακολούθησε συζήτηση. Παίρνοντας υπόψη τις εισηγήσεις τα μέλη επιτροπής αποφάνθηκαν για την αρμοδιότητα λέγοντας πως η επιτροπή δέχεται πως η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει τις πράξεις δωροληψίας και νομιμοποίησης που φέρονται ότι τελέστηκε από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θόδωρος Δρίτσας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Όπως μάλιστα εξήγησε η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως η κρίση αυτή θα είναι ενσωματωμένη αναλυτικά στο πόρισμα που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, η προκαταρκτική θα συνεδριάσει άλλη μια φορά την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά το τελικό πόρισμα, ενώ θα δοθεί χρόνος και στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου μέχρι τότε να έχουν αποστείλει τις πορισματικές τους θέσεις.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση που πήραμε ανοίγει το δρόμο για τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και της δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου έτσι ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια και να αθωωθούν οι αθώοι και οι ενοχοποιηούμενοι να δικαστούν, ούτως ώστε και το πολιτικό σύστημα να κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας», κατέληξε ο κ. Δρίτσας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της επιτροπής αναγνώρισε πως υπάρχει ήδη νομολογία από το Ειδικό Δικαστήριο που λέει πως η δωροδοκία είναι αδίκημα που εμπίπτει στα καθήκοντα το υπουργού, σημείωσε όμως πως δεν είναι υποχρέωση κανενός Οργάνου να την δεχθεί βάσει του ισχύοντος δικαιακού συστήματος.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην σύνταξη αυτή καθ’ αυτή του πορίσματος που σύμφωνα με πληροφορίες από τη πλευρά της συγκυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει.