Τσίπρας: Αν η ΝΔ αμφισβητεί την πλειοψηφία μας στην Βουλή να καταθέσει πρόταση μομφής

Το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση πετά ο Αλέξης Τσίπρας με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού σχετικά με την πρόταση μομφής
Ενημερώθηκε: 13/06/18 - 19:11

Το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση πετά ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού σχετικά με την πρόταση μομφής.

«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η ΝΔ την καταθέτει την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης για το «Μακεδονικό».

Ήδη οι  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σήκωσαν το γάντι και ήδη στη Βουλή μαζεύουν υπογραφές για κατάθεση πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση. Απαιτούνται 50 υπογραφές (πολύ λιγότερες από τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτει η ΝΔ).

Όπως διευκρινίζουν η πρόταση θα κατατεθεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στο άμεσο και ρητό ερώτημα του κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη σύναψη μιας συμφωνίας για το «Μακεδονικό» πριν από την μονογραφή της από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ. 

Το χρονικό περιθώριο για να δοθεί αυτή η απάντηση είναι αργά σήμερα το βραδύ. Αν δεν υπάρξει μια τέτοια απάντηση τότε η ΝΔ φαίνεται αποφασισμένη να καταθέσει άμεσα την πρόταση μομφής η συζήτηση της οποίας σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής μπορεί να αρχίσει μετά από δύο μέρες ή και άμεσα σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που η πρόταση μομφής κατατεθεί δημιουργεί  προβλήματα σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης και αντιδράσεις από τους θεσμούς. Μιας και αν κατατεθεί σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί η πρόταση μομφής αναστέλλεται κάθε η από σήμερα εξελλισσόμενη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των μνημονιακών προαπαιτούμενων. Πράγμα που σημαίνει ότι δε θα γίνει αύριο η συζήτηση στη Βουλή και δε θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα. Κάτι που δε θα αρέσει στους θεσμούς.

Στο στόχαστρο των βουλευτών της ΝΔ αναμένεται να μπουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όσοι προέρχονται από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοί που εκλέγονται γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Τσίπρας μιλά απόψε στην ΕΡΤ

Απόψε στις 22:00 ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στην ΕΡΤ. Εκεί αναμένεται να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και σε όσα τονίζει η ΝΔ για την συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».