Αγριεύει η κόντρα στο ΚΙΝΑΛ - «Καρφιά» Γιώργου για Ανδρουλάκη - Καθοριστική η στάση Λομβέρδου

 
Αγριεύει η κόντρα στο ΚΙΝΑΛ - «Καρφιά» Γιώργου για Ανδρουλάκη - Καθοριστική η στάση Λομβέρδου

Ενημερώθηκε: 07/12/21 - 11:25

Αγριεύει η κόντρα Γ. Παπανδρέου - Ν. Ανδρουλάκη ενόψει του β' γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. «Είναι παλαιοκομματικός, χρειαζόμαστε μάχιμη ηγεσία στη Βουλή», τα καρφιά από Παπανδρέου. «Θέλει να διαλύσει ό,τι έχτισαν οι 270.000 ψηφοφόροι, δεν θα τον ακολουθήσουμε», απαντάνε από το στρατόπεδο του Ν. Ανδρουλάκη. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος τη στάση του.

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων τους δύο «μονομάχους» χωρίζουν 22.598 ψήφοι: Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 94.464 ψήφους (36.75%) και ο Γιώργος Παπανδρέου 71.866 (27.96%). Με μια τέτοια διαφορά και εν αναμονή της στάσης Λοβέρδου για τον ποιον θα στηρίξει στον β' γύρο τα δεδομένα αλλάζουν για την εβδομάδα που διανύουμε.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη στάση τους για τον β' γύρο οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης και ίσως και ο Παύλος Γερουλάνος. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και οι τρεις θα στηρίξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ενώ ο Χάρης Καστανίδης έχει αποφασίσει να μην πάρει θέση, αρκούμενος να ευχηθεί «καλή επιτυχία».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να αλλάξει τακτική και από τους μειλίχιους τόνους, πέρασε στην εκτόξευση κατηγοριών κατά του αντιπάλου του της επόμενης Κυριακής. Στη νέα τακτική Παπανδρέου δεν πρόκειται να απαντήσει με αντεπίθεση ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, εκτιμώντας μάλιστα ότι η όξυνση και η εκτόξευση κατηγοριών δεν θα βοηθήσει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Η διαφορά στρατηγικής φάνηκε ξεκάθαρα χθες στις δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις των μονομάχων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που πέρασε ως δεύτερος, οριακά πάνω από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην επαναληπτική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, όχι μόνο διέψευσε στην πράξη ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την κούρσα υπό το φόβο μίας συντριπτικής ήττας (μετά τη διαφορά των 9 πόντων που απέκτησε ο αντίπαλός του προχθές), αλλά ακριβώς αυτός ο κίνδυνος του διασυρμού τον οδήγησε να αλλάξει τακτική και να επιτεθεί ολομέτωπα στον κ. Ανδρουλάκη, ακόμα και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη παλαιοκομματικό, αμφισβητώντας του ότι φέρνει την ανανέωση, τον επέκρινε ότι συμμετείχε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη νομή εξουσίας κατά την κυβέρνηση Σαμαρά (την περίοδο που και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ήταν βουλευτής και στήριζε με την ψήφο του την ίδια κυβέρνηση!), ενώ του επέρριψε ότι δεν έχει πει τι θέσεις έχει για κρίσιμα θέματα, χρησιμοποιώντας τη φράση «κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι»!

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο παράδοξο, όπως είπε, να μην είναι ο αρχηγός του κόμματος βουλευτής σε μία περίοδο που χρειάζεται μάχιμη παρουσία στη Βουλή.

Ένα ακόμη καρφί του Γ. Παπανδρέου κατά του Ν. Ανδρουλάκη ήταν ότι ο ίδιος συγκρούεται με συμφέροντα, κατεστημένα, με τη λογική του κόμματος-μηχανισμού» και ότι μιλά για το μεταρρυθμιστικό, ανοικτό κόμμα ενώ «ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματική αντίληψη. «Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος. Δυστυχώς».

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο την οποία πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο.

Η αιφνίδια αλλαγή τακτικής του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι προβληματίζει την πλευρά Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να την ανησυχεί, όπως σημειώνουν στελέχη της. Στενοί συνεργάτες του μεγάλου νικητή του πρώτου γύρου διαμήνυαν ότι «δεν θα ακολουθήσουν την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να απαξιώσει και να γκρεμίσει ό,τι έχτισαν οι 270.000 άνθρωποι της παράταξης, που πήγαν την περασμένη Κυριακή στις κάλπες».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που μίλησε στο Open κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο της ήπιας αντιπαράθεσης, αποφεύγοντας θριαμβολογίες και δηλώνοντας ότι θα κινηθεί στο β' γύρο ως να πρόκειται για μια νέα μάχη. «Η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Για μένα είναι μια νέα εκλογική μάχη» είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες και το μεγάλο ποσοστό, δείχνει ότι «πολλοί άνθρωποι θέλουν η παράταξη να αλλάξει σελίδα. Πολλοί θεωρούν ότι οι παλιοί πρωταγωνιστές είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες στην πολιτική τους ζωή και τώρα ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει. Όπως επίσης και το θέμα της ενότητας. Ο κόσμος έχει πληγωθεί από τις πάρα πολλές εσωτερικές αναταράξεις, οπότε είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του. Και η πολιτική αυτονομία, διότι οι ψηφοφόροι μας δεν θέλουν καμία μα καμία συζήτηση με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν ένα κόμμα ισχυρό, αυτόνομο, που να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια».