Απευθείας μετάδοση η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον κορονοϊό

 
Απευθείας μετάδοση η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον κορονοϊό

Ενημερώθηκε: 02/04/20 - 14:47

Απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης ολομέλειας για συζήτηση και ψήφιση σχεδίου νόμου του υπ. Υγείας σχετικά με 3 ΠΝΠ για αντιμετώπιση κορονοϊού,

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, πρόκειται για μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού" (Α΄ 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του" (Α΄ 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19" (Α΄ 64)».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».

Τόνισε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

Αλ. Τσίπρας: Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Σημείωσε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία». «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του "παρών" από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • 14:47
    Γ. Βαρουφάκης: Να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης οι συνεδριάσεις της Βουλής

    Τη συνέχιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως συμβαίνει και στο υπουργικό συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Eurogroup, ζητεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δεν παρευρέθει στη σημερινή συζήτηση.

    Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει επίσης στην επιστολή του την ανάγκη να συμμορφωθεί η Βουλή με την ανάγκη της ελαχιστοποίησης των μετακινήσεων και διά ζώσης συσκέψεων όταν αυτές μπορούν να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, πρόταση που ήδη έχει καταθέσει το κόμμα του.

    Στην επιστολή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημειώνει σχετικά ότι το κόμμα του την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης των περιοριστικών, για τους πολίτες μέτρων λόγω πανδημίας, ζήτησε οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Είναι το ελάχιστο, προσθέτει, που πρέπει να κάνει η Βουλή ώστε να δώσει το παράδειγμα στους πολίτες τους οποίους καλεί να μην μετακινούνται όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Υπενθυμίζει επίσης ότι την 30ή Μαρτίου «κάλεσα τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με μοναδικό θέμα την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών, υγειονομικών και οικονομικών, της πανδημίας», χωρίς ωστόσο ο πρωθυπουργός να απαντήσει όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.